ßßß
składniki:250 g fasolki szparagowej zielonej250 g fasoli szparagowej żółtej1 niezbyt duża cebula czerwona2 pomidory1 łyżka posiekanych listków bazylii2 łyżki posiekanego koperkuSOS - 2 szczypty soli1 mała łyżeczka cukru2 łyżki octu jabłkowego4 łyżki oliwy albo oleju1/4 łyżeczki mielonego pieprzusposób przygotowania: Składniki sosu umieściłam w małym słoiczku, zakręciłam, wymieszałam zawartość energicznie wstrząsając. Fasolki opłukałam, przycięłam końce, trzeba ew. usunąć łyka jeśli takie są. Zalałam fasolę osolonym wrzątkiem, gotowałam kilka minut aż zmiękła, ale nadal była jędrna, odcedziłam. Jeszcze ciepłe strączki pokroiłam na kawałki i zalałam sosem, odstawić na ok. 30 min.. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka, sparzyłam, osączyłam. Do zamarynowanej fasolki dodałam pomidory, cebulę i zieleninę, dokładnie wymieszałam. Podałam jako jarzynkę do dań obiadowych, ale może to być lekkie danie kolacyjne.