Wykonanie
Zwykła
szynka i zwykła
sałatka a jednak całość nieco inna. Nie
powiem, że niezwykła bo to może przesada, ale czy sam sposób podania nie zmienia zwykłości składników? Wiecie to i
beze mnie bo na pewno każdy z Was ma też swoje sposoby żeby coś pospolitego podać tak żeby zaskoczyć i zadziwić siedzących przy
stole.
składniki:20 okrągłych plastrów
szynki gotowanej śr.ok. 12 - 15cm (może być wieprzowa albo drobiowa)1
marchewka2 - 3
ogórki konserwowe1 kawałek
pora ok. 8 - 10cm4 - 5 łyżek
kukurydzy konserwowej10 dkg
sera żółtego w kawałku3 łyżki gęstego
majonezu1 łyżeczka
musztardy chrzanowej1 łyżka posiekanej
natki pietruszki,do smaku:
sól,
pieprz mielony,do przybrania: kilka liści
sałaty, gałązki
natki,
pomidorki koktajlowesposób przygotowania:
Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę, wrzuciłam do niewielkiej ilości wrzątku, gotowałam ok. 3 min.. Kiedy była miękka dodałam pokrojonego w cienkie półplasterki
pora, już nie gotowałam tylko po kilku sekundach odcedziłam i ostudziłam.
Ogórki i
ser pokroiłam w drobną kostkę,
kukurydzę osączyłam. Wszystkie warzywa i
ser wsypałam do miseczki, dodałam
majonez,
musztardę,
zieleninę i doprawiłam do smaku. Plasterki
szynki zwijałam w rożki i małą łyżeczką nakładałam w nie
sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli
boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami czy wykałaczkami. Gotowe rożki układałam na półmisku wyłożonym liśćmi
sałaty i ozdobiłam listkami
natki oraz
pomidorkami koktajlowymi. Jeśli plastry
szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.