ßßß
składniki:20 okrągłych plastrów szynki gotowanej śr.ok. 12 - 15cm (może być wieprzowa albo drobiowa)1 marchewka2 - 3 ogórki konserwowe1 kawałek pora ok. 8 - 10cm4 - 5 łyżek kukurydzy konserwowej10 dkg sera żółtego w kawałku3 łyżki gęstego majonezu1 łyżeczka musztardy chrzanowej1 łyżka posiekanej natki pietruszki,do smaku: sól, pieprz mielony,do przybrania: kilka liści sałaty, gałązki natki, pomidorki koktajlowesposób przygotowania: Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę, wrzuciłam do niewielkiej ilości wrzątku, gotowałam ok. 3 min.. Kiedy była miękka dodałam pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotowałam tylko po kilku sekundach odcedziłam i ostudziłam. Ogórki i ser pokroiłam w drobną kostkę, kukurydzę osączyłam. Wszystkie warzywa i ser wsypałam do miseczki, dodałam majonez, musztardę, zieleninę i doprawiłam do smaku. Plasterki szynki zwijałam w rożki i małą łyżeczką nakładałam w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami czy wykałaczkami. Gotowe rożki układałam na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobiłam listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.