Wykonanie
Porządne, męskie śniadanie na początek ciężkiego dnia.
składniki:4 - 6
jajek10 - 15 dkg cienkiej, chudej
kiełbasy czosnkowej1
cebulka4 - 6 łyżek
kukurydzy konserwowej100 g
żółtego sera, użyłam Goudy1 - 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego 30%do smaku:
sól,
papryka słodka mielona,
pieprz biały mielonydo smażenia:
olej +
masłosposób przygotowania:
Ser starłam na tarce jarzynowej.
Cebulę i
kiełbasę pokroiłam w kostkę,
kukurydzę osączyłam. Na patelni rozgrzałam łyżkę
oleju, zrumieniłam
kiełbasę, dodałam
cebulę, zeszkliłam. Dołożyłam
kukurydzę i koncentrat, podlałam odrobiną
wody, poddusiłam chwilkę. Doprawiłam
solą,
pieprzem i
papryką.W miseczce lekko roztrzepałam 2 - 3
jajka (na jeden omlet), doprawiłam
solą i
pieprzem. Wlałam na rozgrzaną patelnię z mieszanką
oleju i
masła (po 1 łyżeczce). Smażyłam nie mieszając tylko przechylając patelnią i podważając delikatnie brzegi. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego połowę smażonej mieszanki i posypałam połową
sera. Przykryłam patelnię i smażyłam na malutkim ogniu aż
ser się rozpuścił. Zsunęłam omlet na talerz, przybrałam
koperkiem.Tak samo należy przygotować drugi omlet albo całość usmażyć na dużej patelni i przekroić na pół.