ßßß Cookit - przepis na Zupa śliwkowa z piankami

Zupa śliwkowa z piankami

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko nie przepadałam za owocowymi zupami. Może dlatego, że te przedszkolne były za bardzo rozwodnione i z dodatkiem makaronu, który ciężko było łapać na łyżkę. Dzisiaj czasami robię takie deserowe zupki, ale po swojemu.
składniki:
NA ZUPĘ: ok. 500 g śliwek (ja użyłam 7 szt. dużych owoców odmiany mieszaniec)
1 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
3 goździki
kawałek kory cynamonu ok. 3 cm
sok z połówki cytryny
1 - 2 łyżki cukru kryształu (jeśli śliwki są kwaśne można dodać więcej, w/g smaku)
NA PIANKI:
1 białko jaja kurzego
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
ew. mielony cynamon do posypania, korzenna przyprawa co deserów i kawy
sposób przygotowania: Śliwki umyłam, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam na mniejsze kawałki. Zalałam je 2 , 5 szkl. wody, dodałam sok z cytryny, cukry i przyprawy, gotowałam na małym ogniu ok. 15 min. Przecedziłam a rozgotowane owoce przetarłam przez sito i połączyłam z płynem, ponownie postawiłam na ogniu.
Jajko dokładnie umyłam i parzyłam przez kilka sekund we wrzątku. Białko ze szczyptą soli ubiłam mikserem na bardzo sztywną pianę, dodając powoli cukier waniliowy i puder. Na delikatnie wrzącą zupę kładłam piankowe kluseczki formując je za pomocą dwóch małych łyżeczek, gotowałam ok. 3 - 5 min. tak, aby zupa tylko leciutko wrzała a pianki gotowały się na jej powierzchni i w oparach. Podałam posypując wierzch mielonym cynamonem oraz mieloną przyprawę korzenną do deserów i kawy
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/zupa-sliwkowa-z-piankami.html