ßßß Cookit - przepis na Kawa świąteczna.

Kawa świąteczna.

nazwa

Wykonanie

Święta nie byłyby tak magiczne, gdyby nie towarzyszyły im te wszystkie specyficzne zapachy przygotowywanych potraw, ciast. Tylko ten jeden raz w roku w naszych domach pięknie pachnie pierniczkami, suszonymi owocami, tudzież pomarańczami (u nas w grudniu je się ich bardzo dużo).
Kawa świąteczna. Niesamowicie aromatyczna, o absolutnie genialnym smaku pierniczków z nuta pomarańczową. Zaparzam ją w Boże Narodzenie z samego rana. Idealnie podkreśla świąteczny klimat - zapach takiej kawy roznosi się po całym domu. Do tego duża ilość mlecznej pianki. Można się zakochać :) Niestety, w tym przepisie jest minus - by ją przygotować, musimy posiadać włoską kawiarkę. O kawiarkach już kiedyś pisałam TUTAJ .
Składniki na dwie kawy:
świeżo mielona kawa
przyprawa korzenna do piernika lub cynamon - płaska łyżeczka
skórka z pomarańczy, bez białej części, plasterek około 10 cm
mleko - 200 ml
cukier puder - 3 łyżeczki
cukier waniliowy - pół łyżeczki
Wykonanie:
Skórkę z pomarańczy zaparzyć na kilka sekund wrzątkiem. W sicie kawiarki umieścić kawę, niemal pod brzegi. Dołożyć skórkę z pomarańczy pokrojona na drobniejsze kawałki oraz przyprawę korzenna do piernika. Nastawić kawiarkę na przedestylowanie. Kiedy kawa jest już gotowa, przelać ją do wysokich szklanek (moje 250 ml) - do 1/3 wysokości.
Mleko wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym podgrzać (nie gotować), dokładnie wymieszać. Mleko spienić spieniaczem (ja używam ręcznego - polecam). Ciepłe wlać do kawy. Poczekać chwilkę aż piana odwarstwi się od kawy.
Kawa gotowa :)
Pozdrawiam, Kasia!
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/12/kawa-swiateczna.html