ßßß
Składniki na dwie kawy:świeżo mielona kawaprzyprawa korzenna do piernika lub cynamon - płaska łyżeczkaskórka z pomarańczy, bez białej części, plasterek około 10 cmmleko - 200 mlcukier puder - 3 łyżeczkicukier waniliowy - pół łyżeczkiWykonanie:Skórkę z pomarańczy zaparzyć na kilka sekund wrzątkiem. W sicie kawiarki umieścić kawę, niemal pod brzegi. Dołożyć skórkę z pomarańczy pokrojona na drobniejsze kawałki oraz przyprawę korzenna do piernika. Nastawić kawiarkę na przedestylowanie. Kiedy kawa jest już gotowa, przelać ją do wysokich szklanek (moje 250 ml) - do 1/3 wysokości.Mleko wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym podgrzać (nie gotować), dokładnie wymieszać. Mleko spienić spieniaczem (ja używam ręcznego - polecam). Ciepłe wlać do kawy. Poczekać chwilkę aż piana odwarstwi się od kawy.Kawa gotowa :)Pozdrawiam, Kasia!