Wykonanie
Pomysł podejrzałam u Kuchareczki, podczas gotowania, popijałam grzane
winko, co skłoniło mnie do pewnych zmian w recepturze. ;)
Dżem zdecydowanie przypadł nam do gustu i obawiam się, że przygotowane zapasy nie doczekają zimy... :)
2 kg
śliwek1 kg
gruszekłyżeczka
cynamonułyżeczka mielonych
goździków1/2 szklanki słodkiego,
czerwonego wina z
przyprawami korzennymiok. 500 g
cukru (w zależności od smaku
owoców)sok z jednej
cytrynyŚliwki przekroić na pół, usunąć pestki.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do dużego garnka, gotować na małym ogniu, bez pokrywki, często mieszając, przez około godzinę. Następnie dodać
cukier zmieszany z
cynamonem,
wino i
sok z cytryny. Gotować, aż
dżem osiągnie pożądaną gęstość, pilnując, aby nie przypaliła się do dna (zajmie to około 2 godzin). Gorący nakładać do słoików.Smacznego!