ßßß Cookit - przepis na Dzem sliwkowo - gruszkowy

Dzem sliwkowo - gruszkowy

nazwa

Wykonanie

Pomysł podejrzałam u Kuchareczki, podczas gotowania, popijałam grzane winko, co skłoniło mnie do pewnych zmian w recepturze. ;) Dżem zdecydowanie przypadł nam do gustu i obawiam się, że przygotowane zapasy nie doczekają zimy... :)
2 kg śliwek
1 kg gruszek
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonych goździków
1/2 szklanki słodkiego, czerwonego wina z przyprawami korzennymi
ok. 500 g cukru (w zależności od smaku owoców)
sok z jednej cytryny
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do dużego garnka, gotować na małym ogniu, bez pokrywki, często mieszając, przez około godzinę. Następnie dodać cukier zmieszany z cynamonem, wino i sok z cytryny. Gotować, aż dżem osiągnie pożądaną gęstość, pilnując, aby nie przypaliła się do dna (zajmie to około 2 godzin). Gorący nakładać do słoików.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/09/Dzem-sliwkowo-gruszkowy.html