Wykonanie
Fasolka to pyszne i wdzięczne warzywo, ale nie musi być tylko dodatkiem do obiadu. Świetnie się komponuje nie tylko z
bułką tartą i
masłem, ale także z innymi warzywami np. w
słonecznej sałatce.
składniki:30 dkg
fasoli mamut1/2
cebuli czerwonej1/2 strąka
papryki czerwonej1/2 strąka
papryki żółtej1/2 szkl.
kukurydzy konserwowej1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
octu jabłkowego3 łyżki
oleju słonecznikowego3 łyżki posiekanego
koperkudo smaku:
sól i
pieprz mielonysposób przygotowania:
olej wymieszałam z
octem i
cukrem, dodałam po szczypcie
soli i
pieprzu.
Fasolkę opłukałam, przycięłam końcówki. Zalałam lekko osolonym i posłodzonym wrzątkiem, ugotowałam al'dente, odcedziłam. Jeszcze ciepłe strąki pokroiłam na 3 części i polałam sosem, wymieszałam, odstawiłam na 30 min..
Papryki pokroiłam w kostkę,
cebulę posiekałam i sparzyłam na sitku.
Papryki,
kukurydzę,
koperek i osączoną
cebulkę dodałam do
fasolki, oprószyć całość
solą,
pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Sałatka jest lepsza gdy odstawimy ją na trochę aby smaki się przegryzły.
Cebulę sparzam bo taka jest lżej strawna.