ßßß
składniki:30 dkg fasoli mamut1/2 cebuli czerwonej1/2 strąka papryki czerwonej1/2 strąka papryki żółtej1/2 szkl. kukurydzy konserwowej1/2 łyżeczki cukru1 łyżka octu jabłkowego3 łyżki oleju słonecznikowego3 łyżki posiekanego koperkudo smaku: sól i pieprz mielonysposób przygotowania: olej wymieszałam z octem i cukrem, dodałam po szczypcie soli i pieprzu. Fasolkę opłukałam, przycięłam końcówki. Zalałam lekko osolonym i posłodzonym wrzątkiem, ugotowałam al'dente, odcedziłam. Jeszcze ciepłe strąki pokroiłam na 3 części i polałam sosem, wymieszałam, odstawiłam na 30 min.. Papryki pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam i sparzyłam na sitku. Papryki, kukurydzę, koperek i osączoną cebulkę dodałam do fasolki, oprószyć całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszałam.Sałatka jest lepsza gdy odstawimy ją na trochę aby smaki się przegryzły.Cebulę sparzam bo taka jest lżej strawna.