ßßß Cookit - przepis na Rogaliki i ostatni słoik ubiegłorocznych powideł....

Rogaliki i ostatni słoik ubiegłorocznych powideł....

nazwa

Wykonanie

Już pojawiają się świeże tegoroczne morele a jeszcze jeden słoik powideł z ubiegłego roku stał z szafce. Właściwie to mogłabym wziąć łyżeczkę i po prostu je zjeść, ale zlitowałam się nad Żarłoczkami i upiekłam rogaliki. A niech tam! Niech Oni też coś mają dobrego ...
składniki:
CIASTO - 200 g zimnego masła albo margaryny
3 czubate szkl. mąki pszennej luksusowej (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. gęstej śmietany albo jogurtu typu greckiego
1 jajko
4 dkg drożdży świeżych
6 łyżeczek cukru
1/4 łyżeczki soli
do nadziewania: powidła morelowe (albo śliwkowe czy marmolada...)
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
do oprószenia: cukier puder
sposób przygotowania: Drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojone na kawałki masło, roztarłam palcami bardzo dokładnie - można też posiekać, ale ja przy siekaniu zawsze zapaprzę sobie pół kuchni więc wolę rozetrzeć. Wlałam drożdże, dodałam jajko i jogurt, zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto.
Ciasto podzieliłam na 8 części, każdą rozwałkowałam na placek śr. ok. 20-25 cm i pokroiłam po przekątnej na 6 trójkątów - można całość ciasta podzielić na 5-6 części i robić większe rogaliki, ale ja wolę właśnie takie malutkie. Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyłam małą łyżeczkę powideł i zwinęłam rogaliki zlepiając dokładnie brzegi
Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam mieszanką żółtka i mleka. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C aż się zrumieniły, ok. 10 - 12 min.. Jeszcze ciepłe oprószyłam cukrem pudrem. Można też rogaliki polukrować lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
W tym cieście najlepsze jest to, że nie trzeba wcale odkładać go do wyrośnięcia, na żadnym etapie! Oczywiście powidła morelowe można zastąpić śliwkowymi albo jakąś marmoladą - robiłam je już z różnym nadzieniem i zawsze smakują wybornie.
Z tej ilości składników wychodzi ok. 30-40 małych rogalików
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/rogaliki-i-ostatni-soik-ubiegorocznych.html