Wykonanie
Ciasto krucho -
drożdżowe z bloga Pyzy (Smaczna Pyza) króluje u mnie w domu :)Jest naprawdę niesamowite! Dziękuję autorce :)Dzisiaj przedstawiam je w wersji rogalikowej .Rogalików z całej porcji upiekłam 33 szt.Jedna blaszka to mniejsze rogaliki, druga większe.(te większe popękały, więc polecam rozwałkować ciasto cienko).Nadzienie to
powidła śliwkowe - domowej roboty :)mniam...Zapraszam :)
Przepis:Ciasto krucho -
drożdżowe:1/2 kg
mąki pszennej luksusowej50 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru250 g
masła albo
margaryny1/2 szkl. gęstej
śmietany1/3 łyżeczki
soli2
jajkaNadzienie:powidła /
marmolada / nutellaWykonanie:W misce wymieszać
mąkę i
sól, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło/margarynę. Zawartość miski rozetrzeć rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki, bez grudek
margaryny.
Drożdże wkruszyć do kubeczka i zasypać
cukrem, odstawić na kilka minut aż zrobią się płynne (ja swoje musiałam wymieszać z
cukrem, same nie chciały stać się płynne). Wlać je do miski z
mąką, dodać
śmietanę i
jajka, zagnieść ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło to należy podsypać je
mąką. Konsystencja musi być dość zwarta, aby bez problemu je wałkować. Ciasto nie musi wyrastać, można od razu zająć się dalszym przygotowaniem. Ciasto należy rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać po ok. pół łyżeczki nadzienia i zwijać jak rogalik. Piec około 15 minut (aż rogaliki będą rumiane) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.Dowolnie udekorować.Smacznego :)