ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z powidłami

Rogaliki z powidłami

nazwa

Wykonanie

Ciasto krucho - drożdżowe z bloga Pyzy (Smaczna Pyza) króluje u mnie w domu :)
Jest naprawdę niesamowite! Dziękuję autorce :)
Dzisiaj przedstawiam je w wersji rogalikowej .
Rogalików z całej porcji upiekłam 33 szt.
Jedna blaszka to mniejsze rogaliki, druga większe.
(te większe popękały, więc polecam rozwałkować ciasto cienko).
Nadzienie to powidła śliwkowe - domowej roboty :)
mniam...
Zapraszam :)
Przepis:
Ciasto krucho - drożdżowe:
1/2 kg mąki pszennej luksusowej
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 g masła albo margaryny
1/2 szkl. gęstej śmietany
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
Nadzienie:
powidła / marmolada / nutella
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę i sól, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło/margarynę. Zawartość miski rozetrzeć rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki, bez grudek margaryny. Drożdże wkruszyć do kubeczka i zasypać cukrem, odstawić na kilka minut aż zrobią się płynne (ja swoje musiałam wymieszać z cukrem, same nie chciały stać się płynne). Wlać je do miski z mąką, dodać śmietanę i jajka, zagnieść ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło to należy podsypać je mąką. Konsystencja musi być dość zwarta, aby bez problemu je wałkować. Ciasto nie musi wyrastać, można od razu zająć się dalszym przygotowaniem. Ciasto należy rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać po ok. pół łyżeczki nadzienia i zwijać jak rogalik. Piec około 15 minut (aż rogaliki będą rumiane) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/07/rogaliki-z-powidami.html