Wykonanie
Kiedy rozkroisz takiego knedla - lato się do Ciebie uśmiechnie :DRobię takie kluchy co roku gdy są świeże
morele, i to kilka
razy bo są pyszne. Mrożę nawet specjalnie małe
morelki żeby móc powspominać zimą letnie dni. Oczywiście można zamiast
moreli zawinąć w ciasto inne
owoce -
śliwki czy
truskawki, ale
morelowe są takie
słoneczne !Zobacz przepis na Knedle ze
śliwkami z ciasta ziemniaczanego i Małe knedelki
serowe ze
śliwkami i
orzechami
czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki:1 kg miękkiego
twarogu tłustego lub półtłustego3 , 5 - 4 szklanki
mąki pszennej3
jajka1/4 łyżeczki
soliok. 1 kg małych, dojrzałych
moreli (to będzie jakieś 30 szt)
cukier w małych kostkach, tyle sztuk ile
moreli2 - 3 płaskie łyżki
bułki tartejok. 80 g
masłasposób przygotowania:
Twaróg roztarłam widelcem - jeśli macie bardziej suchy z twardszymi grudkami to lepiej zmielić. Wbiłam
jajka, dodałam
sól i 3/4 całości
mąki, wyrobiłam - dosypałam prawie resztę
mąki - masa ma być taka jak na leniwe pierogi i ilość
mąki zależy od wilgotności
sera i wielkości jaj.
Morele umyłam, każdą przekroiłam na pół, ale nie do końca, wyjęłam pestkę a na jej miejsce,
między dwie połówki, włożyłam po kostce
cukru, "zamknęłam"
owoce. Ponieważ ciasto jest dość klejące maczałam ręce w zimnej wodzie, nabierałam porcje ciasta (ok. czubatej łyżki) rozpłaszczałam na dłoni na placuszek. Na środek kładłam
morelę i dokładnie oblepiałam
owoc ze wszystkich stron formując kulkę.Gotowe kuleczki wkładałam delikatnie do osolonego wrzątku a kiedy
woda znów zawrzała zmniejszyłam ogień i gotowałam ok. 10 - 15 min. Wyjmowałam, osączałam i kładłam na talerze. Można polać
śmietaną, ale u mnie Żarłoczki
wodą z bułeczką zrumienioną na
maśle