Wykonanie
Czasami trzeba zrobić coś właściwie z niczego bo albo nie ma na zakupy czasu albo środków . . . Takie życie a Chłopaki jeść chcą i już . . .

składniki:KLUSKI - ok. 1 kg
ziemniakówok. 3 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
przyprawy 'suszone
pomidory z
czosnkiem i
bazyliąok. 10 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajko1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonejpoza tym potrzebujemy:6 jaj na twardo6 plastrów podgardla wędzonego albo
boczku, zawsze mam awaryjny kawałek w zamrażarce50 ml słodkiej
śmietanki 12%3/4 szkl.
wywaru jarzynowego1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
koperku suszonego chociaż oczywiście lepiej byłby dodać świeżydo smaku:
sól,
pieprz mielony

sposób przygotowania: KLUSKI -
ziemniaki, ugotowane, ostudzone i zmielone przełożyłam do miski. Dodałam
koncentrat pomidorowy 30%,
jajko i obie
mąki a także
przyprawę "
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią" oraz
paprykę. Zagniotłam ciasto. Nastawiłam
wodę w dużym garnku żeby się zagotowała, posoliłam. Zwilżonymi dłońmi odrywałam po kawałku ciast, wielkości niedużego
orzecha włoskiego, formowałam kuleczkę i robiłam wgłębienie kciukiem tak tak w kluskach śląskich. Gotowe kluski wrzucałam partiami na wrzątek i gotowałam 1-2 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.Podgardle pokroiłam w paski i wrzuciłam na mocno rozgrzaną teflonową patelnię, zesmażyłam na chrupko, zdjęłam na talerzyk. Jeśli wytopi Wam się dużo tłuszczu to część można zebrać zostawiając ok. 1 łyżki a nawet mniej... Do tłuszczu dodałam
mąkę, wymieszałam, dolałam
wywar i rozmieszałam energicznie żeby nie było grudek. Następnie dodałam
śmietankę i posiekany
koperek. Doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem, pogotowałam 3 - 4 min. i . . . gotowe. Świeżo ugotowane na twardo
jaja, jeszcze gorące, obrałam. Poprzekrawałam na połówki i ułożyłam na talerzach. Polałam sosem i posypałam skwarkami. Podałam z kluskami.