Wykonanie
Składniki:- 1 mały słoiczek
koncentratu pomidorowego- 3
jajka- 1/2 szklanki gorącej
wody- 50g startego
żółtego sera- 50g
mąki ziemniaczanej- 30g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka
oleju- 1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki- 2 opakowania
serka kremowego
pomidory i
bazylia ApetinaSposób przygotowania:1.
Żółtka miksujemy, stopniowo dolewając gorącej
wody, powinna powstać puszysta masa. Następnie dodajemy koncentrat,
słodką paprykę,
żółty ser, ole,j miksujemy.2. Do masy wsypujemy przesianą mieszankę
mąki ziemniaczanej, pszennej i
proszku do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.3.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą
pomidorową. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 22x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 10 min. Gotowe wyjmujemy z blachy i studzimy (ciasto jest elastyczne, więc nie trzeba zawijać w ręcznik).4. Wystudzone ciasto smarujemy
serkami, delikatnie zawijamy roladę. Na końcu owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry.
