Wykonanie

Wczoraj na obiad przygotowałam
rybę w cieście naleśnikowym. Pamiętam, że taką
rybę przygotowywała nam często moja mama, gdyż nie za bardzo chciałyśmy jeść w ogóle
ryby. Moje chłopaki za to
ryby uwielbiają i nie trzeba ich namawiać do jedzenia. Do tego zrobiłam pieczone
ziemniaki, które w domu mogłabym podawać niemal codziennie, tak są lubiane.Dzisiaj wstała wcześnie, idę do pracy a
potem jadę do Warszawy na warsztaty Lidla z Pawłem Małeckim, będziemy robić wielkanocne wypieki. Bardzo się cieszę, ponieważ uwielbiam słodkości. Jestem pewna, że ten dzień będzie bardzo miły i udany. Oczywiście podzielę się z
wami relacją z warsztatów.Zapraszam :-)Składniki:- 700 g
dorsza świeżego- 5 łyżek
mleka- 2
jajka- 5 łyżek
mąki pszennej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- odrobina
soli himalajskiej- szczypta świeżo zmielonego
pieprzu-
przyprawa pomidory z
czosnkiem i
bazylią-
ziemniaki-
olejWykonanie:
Rybę kroimy na kawałki. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
pomidorami z
czosnkiem i
bazylią. Odstawiamy na godzinę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je
olejem (1 łyżka wystarczy) i przyprawiamy
solą,
pieprzem i
pomidorami z
czosnkiem i
bazylią. Wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu na 200 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż się ładnie zarumienią.Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy
jajka, dodajemy
mleko,
mąkę pszenną i ziemniaczaną,
sól,
pieprz i
pomidory z
czosnkiem i
bazylią. Mieszamy najlepiej trzepaczką, ma nam wyjść takie ciasto jak na naleśniki tylko ciut gęściejsze. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy
olej, kawałki
ryby obtaczamy w cieście i smażymy na patelni, na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Upieczone
ziemniaki przekładamy na talerze, układamy naszą usmażoną
rybę. Możemy podać z surówką.

