Wykonanie
W tym roku przygotowałam oprócz
ogórków musztardowych także równie słynne w internecie
ogórki curry. Te moje
ogórki curry są z dużą ilością
papryki, którą bardzo wszyscy lubimy. Jestem niezwykle ciekawa, jak będą smakować. Podobno smaczne są nawet po tygodniu, ale ja moje otworzę dopiero zimą.

2 kg
ogórków gruntowychzalewa :3 szklanki
wody1,5 szklanki
octu1,5 szklanki
cukru3 łyżeczki
curry2 łyżki
soliłyżka
ostrej paprykiłyżeczka
słodkiej paprykiłyżka
pieprzu w ziarnach2 łyżeczki
gorczycyOgórki pokroić na plasterki (można pomóc sobie tarką od sprzętów agd) -
ogórki można obrać, ale ja zostawiłam skórkę, będą bardziej chrupiące.Składniki marynaty zagotować i zostawić do wystygnięcia.Do wyparzonych słoików (np. w piekarniku - 120 st.C. 10 minut) nałożyć
ogórki do 3/4 wysokości.Następnie zalać je zalewą, zakręcić i pasteryzować od zagotowania przez 15 minut (mniejsze słoiki 10 minut).Odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
