Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten przepis to koniecznie musiałam zrobić to ciasto.
Jabłka,
serek homogenizowany, jesienne ciasto z
cynamonem -
serowy jabłecznik jest obłędnie dobry, delikatny, puszyste poduszeczki, z miękkimi
jabłkami w środku. Prezentuje się nietypowo, dlatego to ciasto dołącza do listy ulubionych. Inne ciasta z
jabłkami na blogu:jabłecznik prostyjabłecznik pełnoziarnistyjabłecznik z
bitą śmietanąjabłecznik z
bezą .inspiracja

ciasto :2,5 szklanki
mąki250 g
masła200 g
waniliowego serka homogenizowanego2/3 szklanki
cukru pudrułyżka
cukru waniliowegołyżeczka
proszku do pieczenia8 dużych
jabłekcynamoncukier puder do posypaniaSkładniki na ciasto zagnieść ze sobą, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach blaszki, wyłożyć
ciastem dno blaszki.Na cieście układać
jabłka w 2 lub 3
rzędy, wybrzuszeniami do góry, posypać je
cynamonem i
cukrem.Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią
jabłka.Nakłuć wierzch ciasta widelcem.Piec 45 minut w temp. 180 st.C. - do zrumienienia.




