ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik serowy

Jabłecznik serowy

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam ten przepis to koniecznie musiałam zrobić to ciasto. Jabłka, serek homogenizowany, jesienne ciasto z cynamonem - serowy jabłecznik jest obłędnie dobry, delikatny, puszyste poduszeczki, z miękkimi jabłkami w środku. Prezentuje się nietypowo, dlatego to ciasto dołącza do listy ulubionych. Inne ciasta z jabłkami na blogu:
jabłecznik prosty
jabłecznik pełnoziarnisty
jabłecznik z bitą śmietaną
jabłecznik z bezą .
inspiracja
ciasto :
2,5 szklanki mąki
250 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
8 dużych jabłek
cynamon
cukier puder do posypania
Składniki na ciasto zagnieść ze sobą, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach blaszki, wyłożyć ciastem dno blaszki.
Na cieście układać jabłka w 2 lub 3 rzędy, wybrzuszeniami do góry, posypać je cynamonem i cukrem.
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka.
Nakłuć wierzch ciasta widelcem.
Piec 45 minut w temp. 180 st.C. - do zrumienienia.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/11/jabecznik-serowy.html