ßßß
ciasto :2,5 szklanki mąki250 g masła200 g waniliowego serka homogenizowanego2/3 szklanki cukru pudrułyżka cukru waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia8 dużych jabłekcynamoncukier puder do posypaniaSkładniki na ciasto zagnieść ze sobą, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na min. godzinę.Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach blaszki, wyłożyć ciastem dno blaszki.Na cieście układać jabłka w 2 lub 3 rzędy, wybrzuszeniami do góry, posypać je cynamonem i cukrem.Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka.Nakłuć wierzch ciasta widelcem.Piec 45 minut w temp. 180 st.C. - do zrumienienia.



