ßßß Cookit - przepis na Krewetkowy Po boy

Krewetkowy Po boy

nazwa

Wykonanie

Po boy jest tradycyjną kanapką amerykańskich marynarzy z Luizjany. W większości przypadków składa sie z mięsa lub smażonych owoców morza. Mięso podawane jest na bagietce typu New Orlean French bread znanej z chrupiacej skórki i puszystego wnętrza.
Pochodzenie nazwy tej kanapki nie jest potwierdzone, jednak najbardziej znana wersja uznaje za autorów Bena i Clovisa Martinsow. Zanim założyli restauracje byli tramwajarzami . W 1929 roku podczas czteromiesięcznego strajku przeciwko firmie produkującej tramwaje, serwował on wszystkim uczestnikom darmowe kanapki. Wtedy wlasnie powstała żartobliwa nazwa nawiązująca do strajkujących "poor boys"(biedni chłopcy). Nazwa szybko sie przyjęła i w luizjanskim dialekcie została skrócona do "po' boys"
Chrupiące krewetki z w bagietce zapoeczonej z masłem i pikantnym sosem. Dodaj wiecej tabasco jezeli chcesz wyostrzyć smak albo podaj butelkę z sosem na stół aby miłośnicy ostrych smaków mogli polać nim swoja kanapkę.
4 10 cm bagietki
2 łyżki masła
130 ml majonezu
30 ml musztardy dijon
1/4 łyżeczki tabasco
Olej do smażenia
100 ml mleka
1 jajko, roztrzepane
150 ml bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cayenne
550 g dużych krewetek
70 ml mąki
1 pomidor pokrojony w plasterki
2 szklanki sałaty
Rozgrzej piekarnik do 115'. Usuń miękki środek z bagietki. Połóż bagietki na papierze do pieczeni środkiem do góry i posmaruj masłem. W małej misce wymieszaj majonez, musztardę i tabasco. Rozgrzej bardzo dobrze olej na patelni. W pierwszej misce wymieszaj mleko z jajkiem, a w drugiej bułkę tarta z pieprzem, cayenne i solą. Maczaj krewetki w mące, następnie w jajku z mlekiem, a na koniec w bułce tartej. Smaż jedna trzecia krewetek ,aż bedą złociste i chrupiące, a następnie odsącz z tłuszczu za pomocą papierowego ręczniczka. Powtórz z resztą pozostałych krewetek. W tym samym czasie piecz bagietki dopóki nie bedą chrupiące. Polej sosem, a następnie dodaj sałatę, krewetki i pomidora.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/07/krewetkowy-po-boy.html