Wykonanie

Po boy jest tradycyjną kanapką amerykańskich marynarzy z Luizjany. W większości przypadków składa sie z
mięsa lub smażonych
owoców morza.
Mięso podawane jest na
bagietce typu New Orlean French bread znanej z chrupiacej skórki i puszystego wnętrza.Pochodzenie nazwy tej kanapki nie jest potwierdzone, jednak najbardziej znana wersja uznaje za autorów
Bena i Clovisa Martinsow. Zanim założyli restauracje byli tramwajarzami . W 1929 roku podczas czteromiesięcznego strajku przeciwko firmie produkującej tramwaje, serwował on wszystkim uczestnikom darmowe kanapki. Wtedy wlasnie powstała żartobliwa nazwa nawiązująca do strajkujących "
poor boys"(biedni chłopcy). Nazwa szybko sie przyjęła i w luizjanskim dialekcie została skrócona do "po' boys"Chrupiące
krewetki z w
bagietce zapoeczonej z
masłem i pikantnym sosem. Dodaj wiecej
tabasco jezeli chcesz wyostrzyć smak albo podaj butelkę z sosem na stół aby miłośnicy ostrych smaków mogli polać nim swoja kanapkę.4 10 cm
bagietki2 łyżki
masła130 ml
majonezu30 ml
musztardy dijon1/4 łyżeczki
tabascoOlej do smażenia100 ml
mleka1
jajko, roztrzepane150 ml
bułki tartej1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
cayenne550 g dużych
krewetek70 ml
mąki1
pomidor pokrojony w plasterki2 szklanki
sałatyRozgrzej piekarnik do 115'. Usuń miękki środek z
bagietki. Połóż
bagietki na papierze do pieczeni środkiem do góry i posmaruj
masłem. W małej misce wymieszaj
majonez,
musztardę i
tabasco. Rozgrzej bardzo dobrze
olej na patelni. W pierwszej misce wymieszaj
mleko z
jajkiem, a w drugiej
bułkę tarta z
pieprzem,
cayenne i
solą. Maczaj
krewetki w
mące, następnie w
jajku z
mlekiem, a na koniec w
bułce tartej. Smaż jedna trzecia
krewetek ,aż bedą złociste i chrupiące, a następnie odsącz z tłuszczu za pomocą papierowego ręczniczka. Powtórz z resztą pozostałych
krewetek. W tym samym czasie piecz
bagietki dopóki nie bedą chrupiące. Polej sosem, a następnie dodaj
sałatę,
krewetki i
pomidora.