Wykonanie
Ulubiona kuchnia? Bez chwili zastanowienia: kuchnia włoska. Jest bardzo smaczna, nie wymaga ogromnych umiejętności kulinarnych, nie jest czasochłonna i bardzo wyrafinowana. Przemawia to do mnie, dlatego u mnie w domu często pojawiają się włoskie smakołyki.porcja dla dwóch osób

200 g
ryżo aribolimała
cebulaząbek
czosnku1 l
bulionu drobiowego200 ml
białego wina3
kiełbaski z
szynki30 g
sera koziegopassata pomidorowa firmy Cirio
sól,
pieprzzioła prowansalskiemasłoW garnku z grubym dnem rozpuść łyżeczkę
masła. Podsmaż na nim drobno posiekaną
cebulę i
czosnek. Gdy trochę się zeszklą dodaj
ryż i podsmażaj przez chwilę. Gdy
ryż się już zeszkli dodaj
wino i gotuj na wolnym ogniu, aż
ryż wchłonie płyn. Następnie dodaj chochlę
bulionu. Czynność tę powtarzaj, aż do wyczerpania się
bulionu, albo do czasu aż
ryż będzie miękki. W międzyczasie pokrój
kiełbaski w plasterki i podsmaż je na odrobinie
oliwy. Gdy
ryż już zmięknie, dodaj podsmażoną
kiełbaskę, pastę
pomidorową i
ser kozi, pokrojony w małe kawałki. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 2 minut. Gotowe risotto wykładaj na talerze, podawaj ciepłe.
