Wykonanie
Słodycze wcale nie są zakazane w zdrowej diecie. Ważne jednak, aby wybierać te w zdrowszej wersji. Takie są właśnie te
ciastka. Nie ma tutaj białej
mąki - jest
kasza jaglana. Nie ma
cukru, a są
bakalie. Nie ma też tłuszczu, ale jest
banan, który dobrze zastępuje tutaj
masło. Nie ma chemicznych dodatków, więc jest zdrowie i dobre samopoczucie :)przepis na 20
ciastek
8 łyżek
kaszy jaglanej1 duży
bananjajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
suszonej żurawiny3 łyżki
jagód goji3 łyżki
rodzynek3 łyżki siekanych
orzechów włoskich3
suszone moreleKaszę ugotuj na
wodze, według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Ugotowaną
kasze odstaw, aby wsiąknęła pozostały płyn i wystygła. W tym czasie do miski przełóż
żurawinę,
jagody goji,
rodzynki i pokrojone
morele. Całość zalej gorącą
wodą, aby
bakalie nasiąkły i nie były zbyt twarde.Gdy
kasza już wystygnie, przełóż ja do malaksera, dodaj
banana pokrojonego na mniejsze kawałki, posiekane
orzechy,
proszek do pieczenia i pozostałe
bakalie (bez
wody, w której się moczyły). Całość zmiksuj, aż do powstania w miare jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt kleista, można dodać do niej 2-3 łyżki
mąki amarantusowej. Masę nakładaj porcjami (ok. jednej łyżki na jedno
ciastko) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 200stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia.Smacznego :)

