ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasteczka jaglane

Czekoladowe ciasteczka jaglane

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka czekoladowe na dobry początek po przerwie:)
Ciasteczka czekoladowe robiłam już w kilku odmianach. Najbardziej udana, a przez to najczęściej u mnie goszcząca, była ta .
Dzisiejszy przepis na ciasteczka jest trochę podobny do przepisu na ciasteczka czekoladowo-migdałowe z "Kuchni bez pszenicy".
Z akcentem na "trochę", w którym mieści się zawartość zmielonych migdałów, jajek i czekolady. Bo poza tym dałam sporo mąki jaglanej i bakalie, natomiast nie dodawałam ani śmietanki kokosowej, ani masła czy oleju.
Lekko zmieniłam też sposób przygotowania.
Składniki na ok. 20 sztuk:
* 2 duże jajka
* 100 g gorzkiej czekolady - u mnie 74% (z Lidla)
* 100 g zmielonych migdałów
* 150 g zmielonej kaszy jaglanej (szklanka)
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (mam bezglutenowy)
* 2 kopiaste łyżki ksylitolu
* garść żurawiny suszonej, kilka pokrojonych suszonych moreli
Jajka z ksylitolem ubiłam mocno trzepaczką. Czekoladę drobno posiekałam nożem. Wszystkie składniki delikatnie wmieszałam do masy jajecznej i odstawiłam na ok. 1/2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ubrałam lateksowe rękawiczki i lepiłam z masy kulki, po czym układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczałam.
Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180* C.
Trzymałam w metalowym pudełku.
Dobre!
"Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą znieść tylko silne charaktery"
Marie von Ebner-Eschenbach
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/01/czekoladowe-ciasteczka-jaglane.html