Wykonanie
Ciasteczka czekoladowe na dobry początek po przerwie:)
Ciasteczka czekoladowe robiłam już w kilku odmianach. Najbardziej udana, a przez to najczęściej u mnie goszcząca, była ta .Dzisiejszy przepis na
ciasteczka jest trochę podobny do przepisu na
ciasteczka czekoladowo-
migdałowe z "Kuchni bez pszenicy".Z akcentem na "trochę", w którym
mieści się zawartość zmielonych
migdałów,
jajek i
czekolady. Bo poza tym dałam sporo
mąki jaglanej i
bakalie, natomiast nie dodawałam ani
śmietanki kokosowej, ani
masła czy
oleju.Lekko zmieniłam też sposób przygotowania.Składniki na ok. 20 sztuk:* 2 duże
jajka* 100 g
gorzkiej czekolady - u mnie 74% (z Lidla)* 100 g zmielonych
migdałów* 150 g zmielonej
kaszy jaglanej (szklanka)* 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (mam bezglutenowy)* 2 kopiaste łyżki
ksylitolu* garść
żurawiny suszonej, kilka pokrojonych
suszonych moreliJajka z
ksylitolem ubiłam mocno trzepaczką.
Czekoladę drobno posiekałam nożem. Wszystkie składniki delikatnie wmieszałam do masy jajecznej i odstawiłam na ok. 1/2 godziny do lodówki.

Po tym czasie ubrałam lateksowe rękawiczki i lepiłam z masy kulki, po czym układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczałam.Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180* C.

Trzymałam w metalowym pudełku.Dobre!


"Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą znieść tylko silne charaktery"
Marie von Ebner-Eschenbach