Wykonanie
Jak przystało na stolicę Pyrlandii, pyr
jada się u nas sporo. Nie są ani odżywcze ani dietetyczne ale kto ich nie lubi?Można je przygotować na milion sposobów i każdy jest świetny! Dziś zapraszam na plendze czyli poznańskie placki ziemniaczane.Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za
dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem, nie wiedząc do końca co je:)Moja propozycja to właściwie nieco zmodyfikowana wersja podstawowego przepisu na placki ziemniaczane, gdzie część
ziemniaków zastąpiona jest starym miąższem z dyni. Smak placów niewiele różni się od klasycznej wersji i tylko lekko
pomarańczowy kolor może zdradzić co kryje się wśród składników.Podobnie jak klasyczne placki ziemniaczane możemy je serwować na słodko z
dżemem,
cukrem, frużeliną czy
bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej z kwaśną
śmietaną i
sałatką z
rzodkiewki lub
pomidorów.

Składniki:1kg obranych
ziemniaków0 , 5 kg obranej dyni (miąższ)3
jajka rozm. M3-4 łyżki
mąki ziemniaczanejsólbiały pieprzolej do smażeniado podania:cukier/
serek homogenizowany/ konfitura/ kwaśna śmietana/ surówka z
pomidorów lub
rzodkiewki wg. gustuSposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły
ziemniaki.Możemy też pójść na skróty sposobem moich teściów i zmielić
ziemniaki w sokowirówce... zaoszczędzimy sobie sporo czasu i zabawy :)
Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.Stratą
dynię i
ziemniaki łączymy z
jajkami i
mąka ziemniaczaną.
Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku
sola i
białym pieprzem.Smażymy na rozgrzanej na patelni
oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.Serwujemy posypane cukrem/z dodatkiem
serka homogenizowanego /konfitury owocowej lub czymkolwiek lubimy.