ßßß Cookit - przepis na (Plendze) Placki ziemniaczane z dynią

(Plendze) Placki ziemniaczane z dynią

nazwa

Wykonanie

Jak przystało na stolicę Pyrlandii, pyr jada się u nas sporo. Nie są ani odżywcze ani dietetyczne ale kto ich nie lubi?
Można je przygotować na milion sposobów i każdy jest świetny! Dziś zapraszam na plendze czyli poznańskie placki ziemniaczane.
Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem, nie wiedząc do końca co je:)
Moja propozycja to właściwie nieco zmodyfikowana wersja podstawowego przepisu na placki ziemniaczane, gdzie część ziemniaków zastąpiona jest starym miąższem z dyni. Smak placów niewiele różni się od klasycznej wersji i tylko lekko pomarańczowy kolor może zdradzić co kryje się wśród składników.
Podobnie jak klasyczne placki ziemniaczane możemy je serwować na słodko z dżemem, cukrem, frużeliną czy bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej z kwaśną śmietaną i sałatką z rzodkiewki lub pomidorów.
Składniki:
1kg obranych ziemniaków
0 , 5 kg obranej dyni (miąższ)
3 jajka rozm. M
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
biały pieprz
olej do smażenia
do podania:
cukier/ serek homogenizowany/ konfitura/ kwaśna śmietana/ surówka z pomidorów lub rzodkiewki wg. gustu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki.Możemy też pójść na skróty sposobem moich teściów i zmielić ziemniaki w sokowirówce... zaoszczędzimy sobie sporo czasu i zabawy :)
Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem.
Smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Serwujemy posypane cukrem/z dodatkiem serka homogenizowanego /konfitury owocowej lub czymkolwiek lubimy.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/09/plendze-placki-ziemniaczane-z-dynia.html