Wykonanie
Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od lat. Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;)Dzięki kilku rodzajom
mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak.

Składniki1kg rozbefu (
wołowina)1kg
świeżego boczku1kg
karkówki1kg
szynki1/2kg
wątróbki wieprzowej5 białych
cebulduży
seler korzeniowyliść laurowyziele angielskiepieprz ziarnisty5
bułek pszennych7
jajek2 szt.
gałki muszkatołowejsól,
pieprz czarny mielonySposób przygotowania
Bułki moczymy w wodzie lub
mleku.
Mięsa (bez
wątróbki) wraz z obranymi
cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części
selerem oraz po pół opakowania
pieprzu czarnego ziarnistego,
liścia laurowego i
ziela angielskiego zalewamy
wodą. Solimy i gotujemy do miękkości
mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy
wątróbkę.
Mięsa,
wątróbkę,
cebule, odciśnięte
bułki i
seler mielimy w maszynce do
mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7
jajek, zmielone dwie
gałki muszkatołowe oraz do smaku
sól i świeżo mielony
czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm.Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.