ßßß
Cookit - przepis na Najlepsza babka cytrynowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Najlepsza babka cytrynowa
Składniki
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Cukier
Margaryna
Olej
Ocet
Spirytus
Jajko
Proszek do pieczenia
Cytryna
Limonka
Cukier puder
Sok z cytryny
Pomarańcza
Wykonanie
Wilgotna, krucha z
cytrusowym
aromatem. Znika zanim ostygnie.
Składniki200g
maki ziemniaczanej
100g
maki pszennej
tortowej200g
cukru
200g
margaryny
50ml
oleju
łyżka
octu
spirytusowego
4
jajka
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej
cytryny
i
limonki
lukier
:szklanka
cukru pudru
2 łyżki
soku z cytryny
lub
pomarańczy
Sposób przygotowania
Margarynę
rozpuszczamy i studzimy.
Maki
przesiewamy z
proszkiem do pieczenia
i łączymy z skórkami otartymi z
cytryny
i
limonki
.
Jajka
ubijamy z
cukrem
na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy
margarynę
i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy
mąki
ze skórkami,
sok z cytryny
i
limonki
,
olej
i
ocet
. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Cukier puder
ucieramy z ciepłym
sokiem z cytryny
na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/03/najlepsza-babka-cytrynowa.html
Przepisy powiązane
SZYBKA BABKA CYTRYNOWA
SZYBKA BABKA CYTRYNOWA
SZYBKA BABKA CYTRYNOWA
SZYBKA BABKA CYTRYNOWA
SZYBKA BABKA CYTRYNOWA
Składniki powiązane (0)