ßßß Cookit - przepis na Najlepsza babka cytrynowa

Najlepsza babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.
Składniki
200g maki ziemniaczanej
100g maki pszennej tortowej
200g cukru
200g margaryny
50ml oleju
łyżka octu spirytusowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki
lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy margarynę i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/03/najlepsza-babka-cytrynowa.html