ßßß Cookit - przepis na Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką

Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką

nazwa

Wykonanie

Bardzo puszyste, korzennie pachnące, z kremową śmietanką i pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.
Składniki:
4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
2/3 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200ml śmietanki kremówki (36%)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 marchewka
1 szklanka wody
1 cukru
Sposób przygotowania:
Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut.
Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym ogniu aż płyn się zredukuje, badzie gesty i zacznie bomblować. Przelewamy przez sitko i wykładamy na papier do pieczenia rozsmarowując cienką warstwą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Łamiemy i kruszymy na mniejsze kawałki.
Kremówkę ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Posypujemy kandyzowaną marchewką i perełkami cukrowymi.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/02/babeczki-marchewkowe-z-kandyzowana.html