Bardzo puszyste, korzennie pachnące, z kremową śmietanką i pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.Składniki:4 średnie marchewki (2 szklanki startej)1 szklanka mąki tortowej½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej)1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 szklanki oleju roślinnego3 duże jaja lub 4 mniejsze2/3 szklanka cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200ml śmietanki kremówki (36%)2 łyżeczki cukru waniliowego1 marchewka1 szklanka wody1 cukruSposób przygotowania:Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut.Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym ogniu aż płyn się zredukuje, badzie gesty i zacznie bomblować. Przelewamy przez sitko i wykładamy na papier do pieczenia rozsmarowując cienką warstwą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Łamiemy i kruszymy na mniejsze kawałki.Kremówkę ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Posypujemy kandyzowaną marchewką i perełkami cukrowymi.