Wykonanie
Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie!Przepyszne domowe smarowidło do
chleba, które zawsze możemy
mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo
mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem
cebuli i
majeranku.

Składniki1kg
boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego30 dag
wątróbki drobiowej3 białe
cebuleLiść laurowy,
ziele angielskie,
czarny pieprz niezielony,
papryka chilii,
gorczycaMajeranek,
lubczyk,
ostra paprykaSposób przygotowania
Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości
wody, aby przykryła
mięso. Do
wody dodajemy 3
liście laurowe, 4 kulki
ziela angielskiego, łyżkę białej
gorczycy, łyżeczkę ziaren
Czernego pieprzu. Po ugotowaniu
wodę zachowujemy a
boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do
mięsa. Mielimy również
cebule oraz surową
wątróbkę. Zmielone
mięso,
wątróbkę i
cebule łączymy z otartym
majerankiem,
lubczykiem oraz szklanką
wywaru z gotowania
boczku. Doprawiamy świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz
ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.