Wykonanie
Tort jest przepyszny, kremowa góra z intensywnym aromatem
wanilii, alkoholizowane
wiśnie, i pyszny
czekoladowy spód. Marzenie każdego łasucha!

Składniki:Na ciasto:200 g
makijajko110 g
cukru8 dag miękkiego
masłapół opakowania
proszku do pieczeniapłaska łyżeczka
sody3 czubate łyżki
kakao2 łyżki miękkiego
smalcuopakowanie
cukru waniliowegoNa krem:2 opakowania budyniu
waniliowegolaska wanilii (opcjonalnie)2 łyżki
masłamniej niż 1l
mleka2szklanki
wiśni w
alkoholu (najlepiej z
nalewki)
migdały w całości lub
płatki migdałów do dekoracjiWykonanieCiastoRozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu].
Masło i
smalec siekamy z przesianą
mąką,
proszkiem do pieczenia,
soda i
kakao. Ubijamy
białko jajka, dodajemy do niego
cukier i
cukier waniliowy, a następnie
żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do
maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy (¿ 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba jej smarować, a ciasto jest łatwe do wyciągnięcia. Jednak równie dobrze można użyć formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30-35 minut.Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy.Na ciasto wykładamy równa warstwę
wiśni.Krem:Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mnie
mleka a do niego miąższ z jednej
laski wanilii i
masło. Gotowy
budyń wykładamy na
wiśnie. Wygładzamy i posypujemy
płatkami migdałów lub pokruszonymi
migdałami.Smacznego!