ßßß Cookit - przepis na Tort węgierski

Tort węgierski

nazwa

Wykonanie

Tort jest przepyszny, kremowa góra z intensywnym aromatem wanilii, alkoholizowane wiśnie, i pyszny czekoladowy spód. Marzenie każdego łasucha!
Składniki:
Na ciasto:
200 g maki
jajko
110 g cukru
8 dag miękkiego masła
pół opakowania proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
3 czubate łyżki kakao
2 łyżki miękkiego smalcu
opakowanie cukru waniliowego
Na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
laska wanilii (opcjonalnie)
2 łyżki masła
mniej niż 1l mleka
2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki)
migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie
Ciasto
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu].
Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy (¿ 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba jej smarować, a ciasto jest łatwe do wyciągnięcia. Jednak równie dobrze można użyć formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30-35 minut.
Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy.
Na ciasto wykładamy równa warstwę wiśni.
Krem:
Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mnie mleka a do niego miąższ z jednej laski wanilii i masło. Gotowy budyń wykładamy na wiśnie. Wygładzamy i posypujemy płatkami migdałów lub pokruszonymi migdałami.
Smacznego!
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/tort-wegierski.html