Wykonanie
Nie wliczając drylowania
wiśni ciasto robi się bardzo szybko, mało pracy a efekt imponujący. Połączenie
czekolady i
wiśni jest idealne.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej2/3 szklanki
cukru3 czubate łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g posiekanej ciemnej
czekolady120 g roztopionego i przestudzonego
masła3/4 szklanki
naturalnego jogurtu2 roztrzepane
jajka1,5 szklanki wydrylowanych
wiśnipół szklanki
płatków migdałów1 opakowanie budyniu
waniliowego + 400 ml
mlekaBudyń przygotować z 400 ml
mleka. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Suche składniki wymieszać w jednej misce:
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną, posiekaną
czekoladę,
kakao,
sól. W drugiej misce połączyć ze sobą roztrzepane
jajka, roztopione
masło oraz
jogurt. Do suchych składników przelać mokre i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się wszystkiego. Do tortownicy przelać 3/4 ciasta, na to wylać
budyń, wyrównać i ułożyć
wiśnie. Na wierzch dać resztę ciasta, nie musi być równomiernie rozłożone, bo ciasto jest dosyć gęste więc można pomóc sobie dwiema łyżkami. Ciasto posypać
płatkami migdałów. Piec 40 minutSmacznego!