ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana kaszą kuskus

Cukinia faszerowana kaszą kuskus

nazwa

Wykonanie

Cukinia faszerowana kasz ą kuskus to przepis na pieczoną cukinię nadziewaną i zapiekaną z kuskusem. Dodatki to jak wiadomo kwestia smaku, w tym przypadku najlepsze będą pomidory, oregano, oliwa z oliwek. Cukinię można nadziewać na r ó żne sposoby, kiedyś podawałam przepis na cukinię grillowaną z serem ricotta . To proste i smaczne warzywne danie wywodzące się z kuchni śr ódziemnomorskiej na lekki obiad, lunch, na grilla ....
Wiosna, coraz cieplej, szkoda czasu na d ł ugie stanie w kuchni! Lepiej sp ę dzi ć ten czas w plenerze z rodzin ą i przyjació ł mi. Je ś li jeszcze nie odkry ł a ś /odkry ł e ś kuskusu - to najwy ż szy czas! Kuskus jest idealny do przygotowywania szybkich da ń . Wystarczy kasz ę wymiesza ć z gor ą ca, u gotowan ą wod ą w proporcji 1:2, zamiesza ć i gotowe w przeci ą gu minuty ....
***
.... Wprawdzie bloga prowadzę już przez 12 miesięcy, ale po okresie początkowej euforii, naszły mnie teraz wątpliwości, czy to wszystko w og óle mia ło jakiś sens?! To przesiadywanie całymi godzinami przed komputerem? To fotografowanie tego, co upiekłam, ugotowałam, zjadłam? A p ó źniej to opisywanie i pokazywanie całemu światu?! To pisanie o sobie?!!! Po co mi to?! Po co nam ten miś?! - przypomniała mi się scena z kultowej komedii Barei. - Nikt nie zapyta, po co nam ten MIŚ, bo nikt nie wie! - odpowiedział gł ówny bohater filmu.
No, w łaśnie, do czego potrzebny mi ten miś!? Zajęcia na uczelni w dzień, nieprzespane noce nad tłumaczeniami i jeszcze te lekcje z Brunetem .... Jakby mi było mało obowiązk ów! Ju ż od dawna chciałam porozmawiać o tym z Majką i Karoliną, moimi przyjaci ó łkami i stałymi czytelniczkami Butiku z Przepisami.
Majka miała jakieś sprawy do załatwienia na mieście. W galerii handlowej wydała majątek na kremy i francuskie perfumy i wpadła do mnie na kawę, pochwalić się nowymi kosmetykami. Siedziała właśnie na białej sk órzanej kanapie z fili żanką dymiącego kawowego eliksiru w jednej dłoni i kosztownym niebieskim flakonikiem perfum w drugiej. Ładnie wyglądała w tej nowej fioletowej bluzce i sp ódnicy w bia ło-czarne grochy. Tworzyło to razem piękną, malarską kompozycję.
Majka, od zawsze była artystyczną duszą, malowała obrazy, gł ównie pi ękne kompozycje kwiatowe, a na co dzień zajmowała się domem i ogrodem. Jak na prawdziwą bohemę przystało, pojawiała się u mnie zwykle nieoczekiwanie i niezapowiedzianie, o r ó żnych porach dnia i nocy.
- Amanda, oczywiście, że powinnaś dalej pisać, masz lekki styl, świetnie się czyta te twoje historyjki. - odpowiedziała na moje pytanie o sens posiadania bloga. - A poza tym - ty świetnie gotujesz! Kto miałby to robić, jeśli nie ty! To ciasto jest po prostu rewelacyjne! - powiedziała nakładając widelczykiem kolejny kawałek kruchej tarty z kiwi i truskawkami.
- Dziękuję ci bardzo! - powiedziałam ze śmiechem, bo rozbawiła mnie tymi wszystkimi komplementami.
- Dziś wszyscy są w internecie - przekonywała Majka, nie zwracając uwagi na m ój wybuch weso łości. - Kto nie używa komputera, jest dziś analfabetą! Tak, jak w dawnych czasach ten, co stawiał krzyżyk, bo nie umiał się podpisać. A ty siedem klas masz, jak mawiała moja babcia, podpisać się umiesz! Krzyżyka stawiać nie musisz! - dodała, nakładając sobie kolejny spory kawał ciasta.
Trudno było nie przyznać jej racji, chociaż z tymi siedmioma klasami to jednak przesadziła - pomyślałam.
- Ty naprawdę dobrze pieczesz, ta włoska crostata jest naprawdę rewelacyjna - powiedziała, nie wiem już kt óry raz. Odchudza ć się będę od poniedziałku - westchnęła z rezygnacją.
- To może zrobię nam jeszcze po jednej kawie - zaproponowałam, podnosząc się z fotela.
- Muszę częściej do ciebie wpadać - usłyszałam jeszcze jej słowa, wchodząc do kuchni - bo chyba będzie można liczyć na jakieś dalsze super atrakcje kulinarne?
- ....
- I nie rezygnuj z bloga - wyraziła życzenie, kiedy po kr ótkiej chwili wróci łam do pokoju z dymiącymi filiżankami kawy.
Do Karoliny dodzwoniłam się dopiero p ó źnym wieczorem. Karolina, obecnie bardzo zapracowana bizneswoman, przez ostatnie lata od skończenia studi ów z powodzeniem prowadzi ła własne biznesy, ostatnio w branży modowej. Nigdy nie ukrywałam przed Karoliną, jak bardzo jej zazdrościłam tych ciągłych wyjazd ów i podró ży zagranicznych na targi czy pokazy mody. Jakby jej było jeszcze mało zajęć, zaczęła studia doktoranckie i pisała doktorat na wydziale ekonomii. Miała biuro w centrum, sprawy służbowe zatrzymywały ją w firmie często do p ó źna w nocy. Wszyscy znajomi wiedzieli, że do Karoliny najlepiej dodzwonić po dwudziestej trzeciej, tak też zrobiłam tym razem. Kliknęłam w klawiaturę telefonu, przejechałam palcem strzałką w d ó ł, wyszukując w kontaktach K jak Karolina.
- Oczywiście, że to dobry pomysł, kontynuowanie bloga - usłyszałam, kiedy odebrała telefon, zmęczonym po całym dniu siedzenia w biurze, głosem. - Czy wiesz, że są tacy, kt órzy z bloga maj ą niezłe dochody. Jeszcze i ty będziesz mogła w przyszłości rzucić etat - dodała autorytatywnie Karolina, próbując mnie zmotywować.
Bizneswoman to zawsze myśli tylko o pieniądzach - pomyślałam, ale tę uwagę z uprzejmości zostawiłam dla siebie.
- Nie, no co ty! Przecież mnie znasz! W og óle nie ma mowy o rzucaniu pracy, ja uwielbiam prowadzi ć zajęcia ze studentami! - stwierdziłam z zapałem. - No, a poza tym wiesz, jaki mam talent do zarabiania pieniędzy - dodałam już bez zapału. - Ja jestem dobra w wydawaniu pieniędzy, a nie zarabianiu. Pieniądze się mnie nie trzymają. - powiedziałam już całkiem rozbawiona jej sugestiami.
Porozmawiałyśmy jeszcze parę minut, ale zrobiło się już naprawdę p ó źno, a chciałam jeszcze przejrzeć materiały do jutrzejszej lekcji z brunetem ....
.... w tym miejscu kończę!
KONIEC i kropka!
I wcale nie jestem pewna, czy ciąg dalszy nastąpi ....
***
Składniki dla 4 os ób:
4 średnie cukinie
Na farsz:
2 filiżanki kaszy kuskus
4 filiżanki wody
miąższ z 4 cukinii
2 pomidory malinowe
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli morskiej
Do dekoracji:
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Cukinie umyj pod bie żącą wodą, przekr ój wzd łu ż na p ó ł. Następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka cukinii, zostawiając ścianki ł ódeczki o grubo ści 4-5 mm. Piekarnik rozgrzej do 250 °C. Wydr ążone cukinie wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut, aż warzywa się ładnie przypieką.
W tym czasie przygotuj farsz: miąższ z cukinii pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze sk órki, nast ępnie pokr ój na do ść grubą kostkę. Przeł ó ż do rondla z duszoną cukinią, dodaj suszone oregano, szczyptę soli, oliwę z oliwek i całość wymieszaj.
Przygotuj kaszę kuskus: odmierz dwie filiżanki wody, nastaw w garnku do zagotowania. Delikatnie wrzuć kaszkę, szczyptę soli i zamieszaj. Następnie przeł ó ż do rondla z farszem, dobrze wymieszaj. Podpieczone ł ódeczki z cukinii nape łnij farszem, przybierz pomidorkami i wstaw do pieca na kolejne 5 minut.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/04/cukinia-faszerowana-kasza-kuskus.html