ßßß Cookit - przepis na Bakłażan faszerowany kaszą kuskus

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus

nazwa

Wykonanie

Bak łażan faszerowany kaszą kuskus to przepis na pieczonego bakłażana nadziewanego i zapiekanego z kuskusem, pomidorami, oregano, oliwą z oliwek. Robiłam też kiedyś bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym . Proste i smaczne warzywne danie wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej. Idealny pomysł na lekki obiad, lunch lub kolację dla dwojga. Podawaj gorące bakłażany prosto z pieca na st ó ł z kieliszkiem dobrego wina ....
Przepis dnia: Bak łażan faszerowany kaszą kuskus
Składniki dla 2 osób:
2 średnie bakłażany (najlepiej gatunek z ciemnogranatow ą sk órk ą)
1 czubata łyżka soli morskiej drobnoziarnistej
Na farsz:
filiżanka kaszy kuskus
2 filiżanki wody
miąższ z 2 bakłażanów
1 pomidor malinowy
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli
Do dekoracji:
2 gałązki pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
B akłażany umyj pod bieżącą wodą, przekr ój wzd łu ż na p ó ł. Następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka bakłażan ów, zostawiaj ąc ścianki ł ódeczki o grubo ści 4-5 mm. Wydrążone ł ódeczki posyp obficie sol ą morską drobnoziarnistą i odstaw w solnej marynacie na 30-40 minut. Po tym czasie opłucz bakłażany i wytrzyj do sucha papierem kuchennym. Piekarnik rozgrzej do 250 °C. Wydrążone bakłażany w staw do gorącego piekarnika na 20-25 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią.
Przygotuj farsz: miąższ z bakłażana pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty. Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze sk órki, nast ępnie pokr ój na do ść grubą kostkę. Przeł ó ż do rondla z duszonym bakłażanem, dodaj suszone oregano, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek, całość wymieszaj.
Przygotuj kaszę kuskus: odmierz dwie filiżanki wody, nastaw w niedużym garnku do zagotowania. Delikatnie wrzuć kaszę, szczyptę soli i zamieszaj. Następnie przełóż do rondla z farszem, dobrze wymieszaj. Podpieczone ł ódeczki z bakłażana nape łnij farszem, przybierz pomidorkami koktajlowymi i wstaw do pieca na kolejne 5-7 minut.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/04/bakazan-faszerowany-kasza-kuskus.html