Wykonanie
Bak łażan faszerowany
kaszą kuskus to przepis na pieczonego
bakłażana nadziewanego i zapiekanego z
kuskusem,
pomidorami,
oregano,
oliwą z oliwek. Robiłam też kiedyś
bakłażany zapiekane z
ryżem jaśminowym . Proste i smaczne warzywne danie wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej. Idealny pomysł na lekki obiad, lunch lub kolację dla dwojga. Podawaj gorące
bakłażany prosto z pieca na st ó ł z kieliszkiem dobrego
wina ....Przepis dnia: Bak łażan faszerowany
kaszą kuskusSkładniki dla 2 osób:2 średnie
bakłażany (najlepiej gatunek z ciemnogranatow ą sk órk ą)1 czubata łyżka
soli morskiej drobnoziarnistejNa farsz:filiżanka
kaszy kuskus2 filiżanki
wodymiąższ z 2
bakłażanów1
pomidor malinowy2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
suszonego oreganoszczypta
soliDo dekoracji:2 gałązki
pomidorków koktajlowychPrzygotowanie:B
akłażany umyj pod bieżącą
wodą, przekr ój wzd łu ż na p ó ł. Następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka
bakłażan ów, zostawiaj ąc ścianki ł ódeczki o grubo ści 4-5 mm. Wydrążone ł ódeczki posyp obficie sol ą morską drobnoziarnistą i odstaw w
solnej marynacie na 30-40 minut. Po tym czasie opłucz
bakłażany i wytrzyj do sucha papierem kuchennym. Piekarnik rozgrzej do 250 °C. Wydrążone
bakłażany w staw do gorącego piekarnika na 20-25 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią.Przygotuj farsz: miąższ z
bakłażana pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością
wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grubą kostkę. Przeł ó ż do rondla z duszonym
bakłażanem, dodaj
suszone oregano, szczyptę
soli i 2 łyżki
oliwy z oliwek, całość wymieszaj.Przygotuj
kaszę kuskus: odmierz dwie filiżanki
wody, nastaw w niedużym garnku do zagotowania. Delikatnie wrzuć
kaszę, szczyptę
soli i zamieszaj. Następnie przełóż do rondla z farszem, dobrze wymieszaj. Podpieczone ł ódeczki z
bakłażana nape łnij farszem, przybierz
pomidorkami koktajlowymi i wstaw do pieca na kolejne 5-7 minut.
