ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto "potrójnie kokosowe" - biszkopt, krem oraz posypka. Lekkie, puszyste, z dodatkiem czekolady, słodkich winogron, z subtelną nutą cytrynową. Prawdziwy smak raju! Moją inspiracją był przepis na Torta al cocco e cioccolato, którym zachwyciłam się we Włoszech .... Ciasto jest lekkie, pyszne, wyraźnie kokosowe. Fantastyczny słodki deser do kawy lub herbaty. Na imprez ę dla przyjaci ó ł i na zbliżające się Święta. Jednym słowem - obowiązkowa propozycja dla wszystkich fan ów kokosowych smaków ....
Jeszcze tylko ostatni łyk kawy i już zaraz zabieram się za ciasto! Zaczynam od upieczenia biszkoptowego spodu: osobno ubijam białka z cukrem na sztywną pianę, teraz dodaję ż ó łtka, mąkę, wi órki z kokosa i mieszam delikatnie ca łość. Dodaję wyciśnięty sok z cytryny i ponownie delikatnie mieszam. W tym czasie przygotuję krem: żelatynę rozpuszczam w 100 ml gorącej wody i po wystudzeniu wlewam do jogurtu wymieszanego z cukrem i sokiem z limonki. Dodaję pozostałe wi órki z kokosa (jedną łyżkę odsypuję do dekoracji). Przed podaniem na stó ł ciasto udekoruj winogronem. Ponieważ ja mam owoce bezpestkowe, mogę użyć je w całości (moja rada: duże winogrona z pestkami przekr ój na po ł ówki). Na zako ńczenie udekoruj jeszcze rozpuszczoną czekoladą i basta! Jeszcze tylko kilka zdjęć do bloga i nastawiam ekspres do kawy. Już nie mogę się doczekać, kiedy go spr óbuj ę ....
Sk ładniki (na formę 20 na 20 cm)
Sp ód ciasta - kokosowy biszkopt :
3 jajka + 100 g cukru
kokos - ok. 2/3 szt. (100g wiórków)
100g m ąki pszennej
sok z 1 cytryny
Warstwa jogurtowo-kokosowa:
1 op. jogurtu greckiego (400 ml) + 100g cukru + sok z 1 limonki
1 łyżka żelatyny
kokos - 1/3 szt. (50g wi órków)
Do dekoracji:
250g winogron (najlepiej bezpestkowe)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g) + 1 łyżka wi órków kokosowych
Przygotowanie:
Ciasto: przygotuj wiórki z orzechu kokosa (przepis znajdziesz tutaj). Kokosowy spód ciasta: oddziel bia łka od ż ó łtek, białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj ż ó łtka, mąkę, wi órki z kokosa i wymieszaj ju ż delikatnie całość. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, ponownie wymieszaj delikatnie. Ciasto przeł ó ż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 C. Pozostaw do wystudzenia.
Masa jogurtowo-kokosowa: jogurt grecki wymieszaj z cukrem i sokiem z limonki. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody. Po wystudzeniu wlej rozpuszczoną żelatynę do posłodzonego jogurtu. Dodaj pozostałe wi órki z orzecha kokosa, odsypuj ąc 1 łyżkę do dekoracji. Masę jogurtowo-kokosową rozsmaruj na upieczonym i przestudzonym spodzie. Wł ó ż do lod ówki na ok. 3 godziny do st ężenia. Po tym czasie udekoruj winogronem (owoce małe, bezpestkowe poł ó ż w całości, duże winogrona przekr ój na po ł ówki) oraz rozpuszczon ą czekoladą. Moja rada: blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (aby biszkopt po upieczeniu lekko odszedł). Piecz do momentu, aż patyczek będzie suchy.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/11/ciasto-kokosowe.html