Wykonanie

Ciasto "potrójnie
kokosowe" -
biszkopt, krem oraz posypka. Lekkie, puszyste, z dodatkiem
czekolady, słodkich
winogron, z subtelną nutą
cytrynową. Prawdziwy smak raju! Moją inspiracją był przepis na
Torta al cocco e cioccolato, którym zachwyciłam się we Włoszech .... Ciasto jest lekkie, pyszne, wyraźnie
kokosowe. Fantastyczny słodki deser do
kawy lub
herbaty. Na imprez ę dla przyjaci ó ł i na zbliżające się Święta. Jednym słowem - obowiązkowa propozycja dla wszystkich fan ów
kokosowych smaków ....Jeszcze tylko ostatni łyk
kawy i już zaraz zabieram się za ciasto! Zaczynam od upieczenia
biszkoptowego spodu: osobno ubijam
białka z
cukrem na sztywną pianę, teraz dodaję ż ó łtka,
mąkę, wi
órki z
kokosa i mieszam delikatnie ca łość. Dodaję wyciśnięty
sok z cytryny i ponownie delikatnie mieszam. W tym czasie przygotuję krem:
żelatynę rozpuszczam w 100 ml gorącej
wody i po wystudzeniu wlewam do
jogurtu wymieszanego z
cukrem i
sokiem z limonki. Dodaję pozostałe wi
órki z
kokosa (jedną łyżkę odsypuję do dekoracji). Przed podaniem na stó ł ciasto udekoruj
winogronem. Ponieważ ja mam
owoce bezpestkowe,
mogę użyć je w całości (moja rada: duże
winogrona z pestkami przekr ój na po ł ówki). Na
zako ńczenie udekoruj jeszcze rozpuszczoną
czekoladą i basta! Jeszcze tylko kilka zdjęć do bloga i nastawiam ekspres do
kawy. Już nie
mogę się doczekać, kiedy go spr óbuj ę ....Sk ładniki (na formę 20 na 20 cm)Sp ód ciasta -
kokosowy biszkopt :3
jajka + 100 g
cukrukokos - ok. 2/3 szt. (100g wiórków)100g m ąki pszennejsok z 1
cytrynyWarstwa
jogurtowo-kokosowa:1 op.
jogurtu greckiego (400 ml) + 100g
cukru + sok z 1
limonki1 łyżka
żelatynykokos - 1/3 szt. (50g wi
órków)Do dekoracji:250g
winogron (najlepiej bezpestkowe)1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady (50g) + 1 łyżka wi
órków kokosowychPrzygotowanie:Ciasto: przygotuj wiórki z
orzechu kokosa (przepis znajdziesz tutaj).
Kokosowy spód ciasta: oddziel bia łka od ż ó łtek,
białka ubij z
cukrem na sztywną pianę. Dodaj ż ó łtka,
mąkę, wi
órki z
kokosa i wymieszaj ju ż delikatnie całość. Dodaj wyciśnięty
sok z cytryny, ponownie wymieszaj delikatnie. Ciasto przeł ó ż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 C. Pozostaw do wystudzenia.Masa
jogurtowo-kokosowa:
jogurt grecki wymieszaj z
cukrem i
sokiem z limonki.
Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej
wody. Po wystudzeniu wlej rozpuszczoną
żelatynę do posłodzonego
jogurtu. Dodaj pozostałe wi
órki z
orzecha kokosa, odsypuj ąc 1 łyżkę do dekoracji. Masę
jogurtowo-
kokosową rozsmaruj na upieczonym i przestudzonym spodzie. Wł ó ż do lod ówki na ok. 3 godziny do st ężenia. Po tym czasie udekoruj
winogronem (
owoce małe, bezpestkowe poł ó ż w całości, duże
winogrona przekr ój na po ł ówki) oraz rozpuszczon ą
czekoladą. Moja rada: blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (aby
biszkopt po upieczeniu lekko odszedł). Piecz do momentu, aż patyczek będzie suchy.