Wykonanie

Poszperałam trochę w Internecie, popatrzyłam na przepisy na wuzetki i skomponowałam dla mnie odpowiedni, a więc...Tada da dam ! Moja pierwsza wuzetka ! Szczerze ? Nie spodziewałam się, że będzie aż tak pyszna : )) Idealnie wpasowała się w moje gusta. Jest czekoladowa, ale nie za słodka, nie sucha, wspaniała.Składniki na
biszkopt na blachę 25x37 cm :7
jajek (ja użyłam M)1 szkl.
cukru2/3 szklanki
kakao2/3 szklanki
mąki pszennejMąkę mieszamy z
kakao. Odzdzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy, aż dobrze się spienią. Następnie dodajemy po łyżce
cukru, nadal miksując. Gdy
cukier się nam skończy miksujemy
białka aż będą błyszczące i puszyste. Następnie dodajemy
zółtka, także porcjami. Na koniec w partiach dodajemy
mąkę z
kakao i dokładnie miksujemy, koniecznie na małych obrotach.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około pół godziny. Po upieczeniu wyjmujemy
biszkopt z formy i odkładamy do wystygnięcia.

Składniki na masę z
bitej śmietany:5 opakowań
śmietanki 30% po 200g (użyłam tych z Lidla :))1/3 szkl.
cukru1 opakowanie
żelatyny (20g)
Żelatynę mieszamy z 4 łyżkami ciepłej
wody i odstawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy
żelatynę do rondelka, stawiamy na małym gazie, dodajemy 6 łyżek
wody i rozpuszczamy. Gdy
żelatyna już się rozpuści, przelewamy ją do miseczki i studzimy.
Żelatyna musi być kompletnie wystudzona żeby nie ścięła się przy
kontakcie z zimną
śmietaną.W misce ubijamy
śmietanę. Gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy wystudzoną
żelatynę i przez chwilę miksujemy.


Dodatkowe składniki:
dżem malinowypół
limonki lub
cytrynygorzka
herbataWystudzony
biszkopt przekrajamy na dwa równe blaty. Dolny blat ponczujemy
herbatą z dodatkiem
soku z limonki lub
cytryny. Następnie smarujemy
biszkopt dżemem, a na to wykładamy naszą
bitą śmietanę i wyrównujemy. Delikatnie nasączamy drugi blat i kładziemy go na resztę ciasta. Na wierzch wylewamy polewę.

Składniki na polewę:1
gorzka czekolada1
mleczna czekolada1
śmietanka kremówkaŚmietankę zagotowujemy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną
czekoladę. Dokłądnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewamy ciasto.Wierzch można ozdobić pozostałą
bitą śmietaną z kremu. : )