Wykonanie

Polecam mój ulubiony przepis na szybką zapiekank ę z
makaronem i pieczonymi warzywami. To pyszne danie wegetaria ń skie, wywodz ą ce si ę z kuchni w ł oskiej . Po łą czenie
cukinii, bak ł a ż ana i
pomidorów jest aromatyczne, lekkie, prawie dietetyczne i fantastyczne w smaku. Zapiekank ę mo ż esz poda ć jako danie g ł ówne na obiad . Sprawdzi si ę te ż jako przystawka do
ryby lub drobiu ....Pokroiłam już cudownie pachn ą ce
pomidory i bak ł a ż any o pi ę knie b ł yszcz ą cej, ciemnogranatowej skórce. Teraz
siedzę przy
kuchennym stole i podziwiam blat udekorowany liśćmi
winogron. Ju ż t ę skni ę za latem .... Telewizyjna pogodynka zapowiedzia ł a od czwartku deszcz i spadek temperatury, cieszmy si ę zatem pi ę kn ą z ł ot ą jesieni ą, p óki jeszcze trwa ....Sk ładniki na 4 osoby:2
cukinie + 2
bakłażany1/2 kg
pomidorów malinowych300g
makaronu penne rigatoni (grube rurki)70 g
parmezanu (do starcia na wiórki)
suszone oregano,
oliwa z oliwek,
sólDo dekoracji: liście
winogronPrzygotowanie:1.
Pomidory obierz ze sk
órki, bak łażany oraz
cukinie pozostaw ze skórką. Warzywa
pokr ój w grubą kostkę, a następnie przeł ó ż do naczynia żaroodpornego do zapiekanek. Wymieszaj składniki marynaty (s ól,
oliwa,
oregano) i polej nią warzywa. Odstaw w marynacie na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200°C.2. Warzywa zapiekaj przez ok. 25 minut, aż
bakłażany i
cukinie się ładnie przyrumienią, a
pomidory puszczą sok. W osobnym garnku ugotuj
makaron w osolonej wodzie i w ymieszaj z upieczonymi warzywami. Zapiekaj całość kolejne kilka minut. Przed podaniem posyp tartym
parmezanem.Moja rada: Do włoskich da ń z
makaronem najlepiej pasuj ą lekkie
białe wina oraz dojrzałe, pikantne
sery.