Wykonanie

Zupa z
kurczak a z warzywami to l ekk ie i pyszn e danie z
kurczaka w jednym garnku. Przepis na bazie
bulionu warzywnego, bez t ł uszczu, bez zasma ż ki ....Zupa z
kurczaka to idealne danie główne na obiad lub kolację dla całej rodziny. Ja podaję ją ze świeżym
pieczywem. Zaletą tego dania jest również to, że
mogę go przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce ....Sk ładniki na 4 osoby:4
filety z piersi kurczaka2 łyżeczki
soli morskiej1-2 łyżeczki
suszonego oregano lub
majeranku3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masłas łoiczek czarnych
oliwek w marynacie (ok. 150g)300-350g
zielonego groszku w
łoszczyzna na
bulion: mała
marchewka,
korzeń pietruszki, plaster
selera, kawałek
pora - biała częśćPrzygotowanie:Ugotuj
bulion: warzywa umyj, obierz, zalej 0,5 l
wody, dosyp 1/2 łyżeczki
soli i gotuj na wolnym ogniu 15-20min. Dolej
wody, jeśli się wygotuje. Przygotuj
kurczaka: filety op łucz, osusz,
pokr ój na grub ą kostkę, ok.2 cm.
Skrop oliwą, posyp obficie
ziołami i
solą. Odstaw w marynacie na 10-15 min.W głębokim rondlu stop
masło, wł ó ż
kurczaka i podsmaż 3-4 minut ciągle mieszając. Dolej 2 szklanki
bulionu warzywnego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 20-25 min. Następnie dodaj
groszek i gotuj jeszcze 5-7 min., aż
groszek stanie się miękki. Dodaj
oliwki i pokrojone w drobną kostkę warzywa z
bulionu, zamieszaj, dopraw do smaku. Podawaj w głębokich talerzach.