Wykonanie

Przepis na szybki obiad z
kurczakiem, pyszna w smaku, gęsta zupa na bazie
bulionu, z warzywami, z
zielonym groszkiem i
oliwkami. To włoskie danie, z całymi kawałkami
kurczaka. Lekkie, pożywne, w jednym garnku, dla całej rodziny. Zaletą tego dania jest r ównie ż to, że można go przygotować dzień wcześniej. Podam dziś gorącą zupę ze świeżym
pieczywem. Już się nie
mogę doczekać, kiedy usiądziemy do stołu ....Sk ładniki na 4 osoby:4
filety z piersi kurczaka, 1 l
bulionu z warzyw, 2 łyżki
masła1 s łoiczek czarnych
oliwek (ok. 150g)300-350g
zielonego groszku 2 łyżeczki
soli morskiejsuszone oregano, 3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotuj
kurczaka : filety op łucz, osusz.
Pokr ój na spore kawałki (ok.2 cm).
Skrop oliwą, posyp obficie
ziołami i
solą. Odstaw w marynacie na 30 min. W tym czasie ugotuj
bulion warzywny. S top
masło, wł ó ż
kurczaka i podsmaż 3-4 minuty, ciągle mieszając. Dolej 2 szklanki
bulionu warzywnego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 20-25 min. Następnie dodaj
groszek i gotuj jeszcze 5-7 min., aż
groszek stanie się miękki. Dodaj
oliwki i pokrojone w drobną kostkę warzywa z
bulionu, zamieszaj, dopraw do smaku. Podawaj w głębokich talerzach.