Wykonanie
Wczorajszy dzień naleśnika śmignął mi przed oczami. Ostatnim tchnieniem udało mi się ogarnąć naleśnikowy temat na obiad - ku uciesze moich dzieci:) Bo naleśniki choć uwielbiane, nie są częstym gościem na naszym
stole. Kiedy dzieci się już najadły, postanowiłam wymyślić coś dla dorosłych i tak powstały naleśniki
limonkowe. Ciasto zawiera otartą skórkę, a same naleśniki pływają w
limonkowym syropie. Jest kwaśnie, jest słodko i jeżeli macie ochotę to może być
alkoholowo :) Zapraszam.

Składniki:1 szkl
mąki pszennej1
jajko100 ml
mlekaszczypta
soliszczypta
cukru2-3
limonkiolej do smażenia
cukier puderlikier cytrynowy lub
wódka
Przepis:-
Mąkę,
jajko,
mleko, szczyptę
soli i
cukru mieszamy na gładką masę. Ocieramy skórkę z
limonek, oczywiście tylko tą zieloną część i dodajemy do ciasta. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietanki, jeżeli jest zbyt gęste dolejcie odrobinę
wody.- Na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju smażymy cienkie naleśniki.- Na oddzielną patelnię wlewamy sok wyciśnięty z
limonek i dokładamy do niego 2-3 łyżki
cukru pudru oraz
alkohol. Całość redukujemy na mocnym ogniu. W połowie dokładamy złożone na ćwiartki naleśniki. Naleśnikom pozwalamy wymoczyć się w
syropie przez 2-3 minuty. Podajemy na gorąco.Smacznego :)
