Wykonanie
Czekolada i
mięta,
mięta i
czekolada,
czekolada z
miętą,
mięta w
czekoladzie - mogłabym tak bez końca... i cóż począć, kiedy bez tych dwóch składników ta trudno żyć. Zawsze w szafce kuchennej mam esencję
miętową lub
syrop miętowy i
czekoladę (
kakao). I zawsze z tych dwóch rzeczy uda się wyczarować coś naprawdę pysznego. Święta Wielkanocne nie mogą się obejść bez mazurka, a ja nie
mogę się obejść bez
mięty i
czekolady, więc powstał mazurek z kruchego
czekoladowego ciasta i delikatnej masy
śmietankowo-miętowej. Czy to jeszcze mazurek? Dla mnie tak. Jest kruchy i bardzo, bardzo słodki - kryteria podstawowe spełnione. No to smacznego:)500 g
mąki pszennej350 g
masła2
jajka2 łyżki
śmietany 18 %200 g
cukru białego5 łyżek
kakao200 ml
śmietany kremówki350 g
białej czekolady100 g
cukierków miętowych lub 2 łyżeczki esencji miętowej lub 4 łyżki
syropu miętowego.-
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
cukrem i
kakao. Wyjęte z lodówki
masło kroimy na kostki i dokładamy do
mąki. Rozcieramy palcami do momentu, w którym
masło połączy się z
mąką. Następnie dokładamy
jajka i
śmietanę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Robimy to, w miarę możliwości, jak najszybciej, by
masło się nie rozgrzało. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wyciągamy, formujemy pożądany kształt, ale pamiętamy o tym, aby ciasto miało dookoła rant na wysokość pół centymetra. Zapiekamy w 160 C (z termoobiegiem) przez około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.- W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
białą czekoladę. Kiedy będzie już płynna dodajemy esencję
miętową. Jeżeli macie
cukierki miętowe, wsypcie je do garnka z grubym dnem, dolejcie kilka łyżek
wody i pozwólcie im się roztopić i odrobinę odparować. Przestudzone również dodajcie do
białej czekolady.
Śmietanę kremówkę ubijcie na sztywno i wymieszajcie z lekko przestudzoną
czekoladą. Całość masy wyłóżcie na przygotowany,
czekoladowy spód i włóżcie do lodówki na całą noc.Smacznego :)