ßßß

Składniki na blachę 20x30 cm: (oryginalny przepis =>)Kruchy spód:150 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej3 łyżki kakao50 g cukru150 g zimnego masła1 jajkoPolewa:125 ml śmietanki kremowej 30%1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej30 g masła200 g mlecznej czekolady200 g wiśni w syropieW misce mieszamy mąki, kakao oraz cukier, dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto delikatnie, dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę owijając ciasto w folię spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy spód pozostawiając 1 cm na bokach. Na całej powierzchni ciasta robimy dziurki widelcem, blachę wstawiamy do lodówki na pół godziny.Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmujemy, studzimy.W rondelku podgrzewamy śmietankę z kawą, odstawiamy z ognia gdy kawa się rozpuści. Dodajemy masło i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, gdy polewa będzie gładka wylewamy ją na upieczony spód. Gdy polewa zgęstnieje wykładamy na niej wiśnie z syropu.