Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami, pewnie coraz więcej z Was planuje już świąteczne menu, a na pewno wszyscy zastanawiamy się jaka będzie pogoda. Pięknej pogody zapewnić Wam nie
mogę, ale pyszności na
stole już tak ;) Proponuję upiec mazurek na
kakaowym spodzie, z
czekoladą i
wiśniami.
Składniki na blachę 20x30 cm: (oryginalny przepis =>)Kruchy spód:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajkoPolewa:125 ml
śmietanki kremowej 30%1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej30 g
masła200 g
mlecznej czekolady200 g
wiśni w
syropieW misce mieszamy
mąki,
kakao oraz
cukier, dodajemy kawałki
masła. Zagniatamy ciasto delikatnie, dodajemy
jajko i zagniatamy kulę z ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę owijając ciasto w folię spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy spód pozostawiając 1 cm na bokach. Na całej powierzchni ciasta robimy dziurki widelcem, blachę wstawiamy do lodówki na pół godziny.Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmujemy, studzimy.W rondelku podgrzewamy
śmietankę z
kawą, odstawiamy z ognia gdy
kawa się rozpuści. Dodajemy
masło i połamaną
czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się
czekolady, gdy polewa będzie gładka wylewamy ją na upieczony spód. Gdy polewa zgęstnieje wykładamy na niej
wiśnie z
syropu.