Wykonanie
SkładnikiSpód:170 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajkoPolewa kawowa:125 ml
śmietanki kremowej 30%1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu30 g
masła200 g
białej czekoladyoraz:200 g
wiśni w
syropie (we frużelinie)25 g
mlecznej czekolady, roztopionejPotrzebna będzie: blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cmPrzygotowanieSpód:Do miski przesiać
mąkę pszenną, dodać
mąkę ziemniaczaną,
kakao,
cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki
masło. Miksować mieszadłem miksera do ciasta kruchego składniki aż powstanie drobna kruszonka lub siekać nożem na stolnicy do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta.Dodać
jajko i zagnieść łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy.
Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm
boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez ok. 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika.Polewa kawowa:Do rondelka wlać
śmietankę, dodać
kawę i
kardamon i mieszając podgrzewać, aż
kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać
masło i połamaną na kosteczki
białą czekoladę, mieszając roztopić na gładką polewę. Wylać na upieczony spód i odczekać aż zgęstnieje.Wyłożyć
wiśnie a
syropem wiśniowym zrobić kleksy imitujące
płatki kwiatka, polać roztopioną
mleczną czekoladą.