ßßß
Muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt…..brak słów! Przygotowywanie tego ciasta to sama przyjemność i te zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm….chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak…KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:)
Składniki:SPÓD:150 g mąki pszennej100 g maki ziemniaczanej50 g cukru150 g masła3 łyżki kakao1/2 łyżeczki cynamonu1 jajkoBlaszka o wymiarach 25 cm ×35 cm.Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną, kakao, cynamon i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy – razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika.Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny).POLEWA KAWOWA:125 ml śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki kardamonu30 g masła200 g białej czekoladyORAZ:2 pomarańcze50 g mlecznej czekolady3 łyżki cukruPolewa kawowa: do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon, mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić na gładka polewę (jeśli jest taka potrzeba można trochę masę podgrzać, a jeśli się rozwarstwi, można dodać trochę śmietanki i energicznie wymieszać). U mnie nic się nie działo, robiłam ją bez żadnych problemówMasę wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki aby polewa zgęstniała (około 1 godzina). Wyłożyć pomarańcze wcześniej podsmażone z cukrem, polać roztopioną na parze mleczną czekoladą. Trzymać w lodówce.SMACZNEGO