ßßß Cookit - przepis na Sernik z dynią

Sernik z dynią

nazwa

Wykonanie

Brownie i sernik to moje dwa ulubione desery, a ich połączenie ? Chyba nie muszę Wam mówić
Przepis na ten sernik znalazłam już jakiś czas temu na stronie kwestiasmaku, ale musiałam go mocno zmodyfikować, ponieważ ilość składników podana tam na masę serową była znacznie zawyżona i po prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ).
Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna
Składniki na sernik:
Spód brownie:
200g masła
200g czekolady mlecznej
2 łyżki ciemnego kakao
3 jajka
pół szklanki cukru
135g mąki pszennej
Masa serowa:
800g twarogu sernikowego
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
250g puree z dyni
70ml kremówki 30%
pół łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wierzch:
szklanka świeżych jeżyn
łyżka cukru
Przygotowanie sernika:
Spód brownie:
Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka i na bardzo małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę ( uważamy by nie zagotować ).
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy.
Masa serowa:
Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni.
Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy.
Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość.
Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa jest już gotowa.
Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Po 15 minutach temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik przez 90 minut.
Wierzch:
Jeżyny rozdrabniamy z cukrem za pomocą blendera i na 20 minut przed końcem pieczenia, smarujemy wierzch sernika.
Studzimy sernik stopniowo – po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na jakiś czas w środku, później lekko uchylamy drzwiczki, zostawiając sernik jeszcze wewnątrz piekarnika, a kiedy temperatura już znacznie opadnie, wyciągamy i studzimy, dopiero po tym czasie wkładamy sernik do lodówki ( najlepiej na całą noc ).
UWAGA! Sernik po upływie określonego czasu pieczenia będzie sprawiał wrażenie nie dopieczonego na środku ( lekko falujący ), ale tak ma być
Po schłodzeniu go przez noc w lodówce, dojdzie do siebie i będzie idealny
Podobne przepisy
Budyń z dyni
Puree z pieczonej dyni
Placuszki z dyni
Ciasto bez pieczenia
Owsianka na wodzie
Owsianka przepis
Przepis na pączki – mini
Raffaello – przepis
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/sernik-z-dynia