Wykonanie
Brownie i sernik to moje dwa ulubione desery, a ich połączenie ? Chyba nie muszę Wam mówićPrzepis na ten sernik znalazłam już jakiś czas temu na stronie kwestiasmaku, ale musiałam go mocno zmodyfikować, ponieważ ilość składników podana tam na masę
serową była znacznie zawyżona i po prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ).Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w
masie to bez obaw – nie jest wyczuwalnaSkładniki na sernik:Spód brownie:200g
masła200g
czekolady mlecznej2 łyżki ciemnego
kakao3
jajkapół szklanki
cukru135g
mąki pszennejMasa serowa:800g
twarogu sernikowego4
jajka2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejszklanka
cukru250g puree z dyni70ml
kremówki 30%pół łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejWierzch:szklanka świeżych
jeżynłyżka
cukruPrzygotowanie sernika:Spód brownie:
Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka i na bardzo małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę ( uważamy by nie zagotować ).Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.W misce miksujemy
jajka z
cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę
czekoladową, miksujemy, wsypujemy
mąkę z
kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników.Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z
ciastem, lekko studzimy.Masa serowa:Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni.Do dużej miski przekładamy
twaróg,
cukier,
mąkę ziemniaczaną,
cynamon i gałkę, miksujemy.Do masy stopniowo dodajemy po jednym
jajku, po każdym miksując całość.Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy
śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa jest już gotowa.Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Po 15 minutach temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik przez 90 minut.Wierzch:
Jeżyny rozdrabniamy z
cukrem za pomocą blendera i na 20 minut przed końcem pieczenia, smarujemy wierzch sernika.Studzimy sernik stopniowo – po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na jakiś czas w środku, później lekko uchylamy drzwiczki, zostawiając sernik jeszcze wewnątrz piekarnika, a kiedy temperatura już znacznie opadnie, wyciągamy i studzimy, dopiero po tym czasie wkładamy sernik do lodówki ( najlepiej na całą noc ).UWAGA! Sernik po upływie określonego czasu pieczenia będzie sprawiał wrażenie nie dopieczonego na środku ( lekko falujący ), ale tak ma byćPo schłodzeniu go przez noc w lodówce, dojdzie do siebie i będzie idealnyPodobne przepisy
Budyń z dyni
Puree z pieczonej dyni
Placuszki z dyni
Ciasto bez pieczenia
Owsianka na wodzie
Owsianka przepis
Przepis na pączki – mini
Raffaello – przepisKategorie: