Efektem dalszego wykorzystywania zimowych zapasów jest to ciasto. Użyłam do nich mrożonych śliwek i na pewno powtórzę je w sezonie, kiedy będą dostępne świeże owoce. Korzenna masa śliwkowa cudownie pasuje do smaku kawy i czekolady.Składniki na biszkopt:5 jajek1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki ciemnego kakao3/4 szklanki cukruszczypta soliBiałka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 32/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.Składniki na korzenny mus śliwkowy:ok. 500 g śliwek węgierek lub innych3/4 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu3-4 goździki roztarte w moździerzuŚliwki wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu. Kiedy są już prawie "rozciapane" dodać cukier i przyprawy i dusić jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści.Składniki na masę kawową:500 ml śmietanki 30%6 łyżek cukru6 łyżek kawy rozpuszczalnej4 łyżeczki żelatynyŻelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać kawę i żelatynę i dokładnie wymieszać.Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć mus śliwkowy, równo rozprowadzić. Następnie wyłożyć masę kawową, rozprowadzić i przykryć drugą częścią biszkoptu.Wierzch posypać kakao lub polać ulubioną polewą czekoladową.Smacznego:)