ßßß
Kilka dni temu piekłam ciasto z tego samego przepisu (puchate ciasto z owocami) z tym, że tak jak pisałam w poprzednim poście wyszło mi troszkę za wysokie. Tym razem upiekłam je w większej formie, ciasto jest cieńsze, można w nim upchać więcej owoców, ale niestety znika równie szybko, jak poprzednie :-).
Puchate ciasto z owocamiCzas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cmSkładniki:4 jajka (temperatura pokojowa)3/4 szklanki cukru1 łyżeczka domowego cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/3 szklanki oleju1 1/3 szklanki mąki pszennej400 g agrestucukier puder
Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce i delikatnie wciskamy je w ciasto.Ciasto pieczemy około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Gdy wystygnie oprószamy je cukrem pudrem.