Wykonanie
Pin It
W piątek 10 lipca miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez firmę Kupiec i Bosch pod hasłem "
Chlebem i
solą". Poniżej relacja fotograficzna z tego co dobrego upiekliśmy wraz z Tomkiem Morawieckim i innymi uczestnikami warsztatów.
Warsztaty "
Chlebem i
solą"W warszawskim Centrum Domowych Inspiracji odbyła się dziesiąta edycja Akademii Smaku Bosch. Tym razem hasłem przewodnim był
chleb. Ekspertem i prowadzącym warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk.
W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy:
chleb żytni razowy na zakwasie z
figami i
orzechamidrożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami
chleb bezglutenowy na zakwasiesocca, chlebek z
mąki z
cieciorkiDo tego przygotowaliśmy pasty z
białej fasoli i masełko
kokosowe z prażonym
sezamem.Mieliśmy też możliwość przygotować od podstaw własny zakwas lub dokarmić zakwas, który przyniósł Tomek. Każdy z uczestników dostał słoik zakwasu, który można było zabrać do domu. Oprócz tego dostaliśmy aktywny zaczyn, gotowy do wypieku
razowego chleba, po uprzednim dodaniu
mąki i
wody. Tak więc po powrocie do domu do zaczynu dodałam
mąkę żytnią i
wodę, zagniotłam ciasto i włożyłam foremek, przykryłam folią i odstawiłam na całą noc. Rano
chleb był ładnie wyrośnięty, więc powędrował do piekarnika.Poniżej fotka moich
chlebków upieczonych w domu.
W trakcie warsztatów testowaliśmy też sprzęt
marki Bosch. Robot MUM niczym mnie nie zaskoczył, bo mam go w domu i spisuje się doskonale :-), natomiast bardzo spodobał mi się piekarnik wielofunkcyjny, a szczególnie podgrzewana szuflada. To bardzo pomocna rzecz, gdy w domu piecze się
chleb lub inne wypieki wymagające wyrastania.
Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie. Mimo, że
chlęb piekę w domu już od kilku lat, to na warsztatach dowiedziałam się dużo nowych i ciekawych rzeczy na ten temat. A przy okazji spotkałam się z innymi blogerami kulinarnymi, którzy na warsztaty zjechali z całej Polski.