Wykonanie
Pin It
Uwielbiam
cieciorkę ! Te małe kuleczki zwane też
włoskim grochem lub
ciecierzyca nie dość, że są bardzo smaczne, to posiadają wiele wartości odżywczych i zbawiennych dla organizmu składników. Zawierają dużą ilość
białka, żelaza, kwasu foliowego i potasu. Zawiera także składniki, które obniżają ciśnienie
krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i wspomagają odchudzanie. I oczywiście jest bezglutenowa.Do tej
pory przygotowywałam dania z wykorzystaniem ugotowanych ziaren, teraz przyszła kolej na drugą twarz
ciecierzycy, czyli
mąkę. Oczywiście możemy kupić ja w sklepie, ale zachęcam Was do przygotowania jej w domu. To nic trudnego, a będziemy
mieć pewność, że otrzymamy 100%
mąki.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:2 szklanki surowej
cieciorkiWykonanie:
Cieciorkę wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy ja na średnim ogniu, aż poczujemy lekki
orzechowy aromat. Ziarenka raz na jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły.Uprażoną
ciecierzycę przesypujemy na duży płaski talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Następnie ziarenka partiami mielimy. Możemy do tego wykorzystać młynek do
kawy, kielich blendera lub przystawkę do robota w postaci młynka do ziaren. Ja korzystam z tej ostatniej opcji i mielinie idzie błyskawicznie.Gotową
mąkę przesypujemy do suchego słoika i zakręcamy.