Wykonanie
Kontynuuję poszerzanie kulinarnych horyzontów testując przepisy Mistrzów. Zaczęłam od nieskomplikowanych receptur, by stopniowo wspinać się na kolejne poziomy zaawansowania.
Dziś kolejny przepis
Magdy Gessler i nowa odsłona
kalafiora, tym razem w cieście hinduskim.

Składniki:
1
kalafiorolej do smażenia w głębokim tłuszczu
składniki na ciasto:
1 szklanka
mąki z
cieciorki (besan)
1jajko
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia ciasta hinduskiego
1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki łagodnego
currywodaKalafior podzielić na różyczki, gotować na parze 5 minut,zostawić do osuszenia.
Składniki na ciasto zmiksować,dodając stopniowo
wodę do uzyskana konsystencji gęstej
śmietany.
Różyczki
kalafiora zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło
soli - ja pozwoliłam sobie ją dodać, myślałam również o suszonym
imbirze, ale ostatkiem silnej woli powstrzymałam się przed pokusą - założenie jest, że w pierwszym wykonaniu "przepisu mistrza"
będę go wiernie odwzorowywać, a dopiero w kolejnych rozdaniach pozwalać sobie na własne modyfikacje - jak nauka to nauka....
A moi domowi eksperci uznali, że wersja
kalafiora w cieście według cioci
Halinki jest o niebo lepsza. No ale może zwyczajnie nie potrafiliśmy docenić oryginalności smaku;)