Wykonanie
Jedna
cebula, a tyle jedzenia. pewnie jedliście te pyszne krążki w pewnej fastfoodowej restauracji, ale wierzcie mi, te domowe smakują o niebo lepiej. Panierkę możecie przygotować według własnych upodobań, ważne, aby miała konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wystarczy wymieszać
mąkę z
wodą, przyprawić i gotowe. U mnie była wersja bezglutenowa i bardzo polecam ją wszystkim, gdyż
mąka z
cieciorki nie tylko idealnie pasuje
smakowo, ale i jest niesamowicie chrupiąca.Moje dzisiejsze krążki były zaplanowane jako dodatek do sałatki, ale zapomnijcie! Zniknęły natychmiast, już a tego roboczego talerza, wyłożonego papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Cóż,
sałatka będzie na kolację, bez krążków, bo więcej
cebuli już dziś nie mam, a w naszym cudownym
kraju, sklepy w niedzielę są zamknięte. Muszę przyznać, że brakuje mi tych niedzielnych zakupów, które uskuteczniałam, kiedy mieszkaliśmy w Polsce. Niedziela, to jedyny dzień, kiedy mamy na to czas.Krążki z
cebuli1 duża
cebula120 g
mąki z
cieciorkiok. 100 ml
wodypół łyżeczki
currypół łyżeczki
kurkumychillisólolej do smażenia
Mąkę,
przyprawy i
wodę dokładnie wymieszać.
Wodę dodawać po trochu, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możliwe, że
wody będzie trzeba dolać trochę mniej, albo więcej, należy wypróbować.
Cebulę pokroić w krążki grubości około 5 mm, zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni lub frytkownicy.Świetnie pasuje do sałatek, albo jako mała przekąska z ulubionym sosem .