Wykonanie
Idealnie chrupiące, idealnie ostre w sam raz na domowe imprezki. Ich przygotowanie nie trwa długo a są zdecydowanie zdrowszą wersją niż te które możesz kupić w sklepie.Składniki:50 g
mąki pszennej50 g
mąki kukurydzianej80 ml
wody2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki
kurkumyOkrągła foremka do wykrawania, moja miała średnicę 11 cm. Może być ciut większa. A jeśli nie masz to użyj taką jaką masz a koło podziel na mniejszą ilość trójkątów.Zagotuj
wodę z
olejem. Wymieszaj wszystkie składniki suche, wlej gorącą
wodę ( uważaj żeby się nie poparzyć) i zagnieć ciasto. Podziel je na 3. Oprósz blat
mąką kukurydzianą i rozwałkuj najcieniej jak się da. Wytnij koło i podziel je 8 trójkątów. Poukładaj na blaszce, jeden trójkąt obok drugiego nie przejmuj na pewno się nie skleją. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Włóż do piekarnika włączona dolna i górna grzałka nagrzanego do 180*C i piecz od 6-10 minut. Zanim wyjmiesz sprawdź jeszcze czy są już wystarczająco twarde. Podawaj z ulubionym sosem.
Źródło