ßßß Cookit - przepis na Nachos - domowe znaczy zdrowe

Nachos - domowe znaczy zdrowe

nazwa

Wykonanie

Brakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ?
W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej.
Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip (niebawem podam przepis na wyśmienity dip z suszonych ogórków kiszonych i koziego sera lub labnehu) i macie gotową przekąskę do chrupania przy komputerze lub przed telewizorem.
Po udanym teście patelni Positano firmy Ballarini (tutaj znajdziecie produkty z tej serii) ze smażeniem w głębokim tłuszczu przyszedł czas na sprawdzenie tego modelu podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a nachos nadają się do tego idealnie.
Składniki - proporcje dla 2-4 osób
150 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
120 - 140 ml gorącej wody
30 ml oleju lub oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano
Sprzęt
patelnia o jak największej średnicy - korzystałam z 28 cm patelni Ballarini Positano
stolnica silikonowa
nóż silikonowy lub radełko do ciasta
wałek do ciasta
Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm
Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę.
Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku
Podawać z ulubionymi dipami.
Uwaga - nachos można przygotować z gotowych tortilli. Wystarczy pociąć tortillę na trójkąty, a następnie przy pomocy pędzelka posmarować każdy z nich oliwą wymieszaną z ulubionymi przyprawami i upiec na suchej patelni.
Wrażenia ze smażenia
Nic nie przywarło, nic się nie przypaliło co doskonale widać na zdjęciu poniżej.
Jednym słowem BallariniPositano zaskoczyło mnie pozytywnie
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/nachos-domowe-znaczy-zdrowe.html