Wykonanie
Brakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ?W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z
mąki kukurydzianej i pszennej.Do tego ulubione
przyprawy, jakiś dip (niebawem podam przepis na wyśmienity dip z suszonych
ogórków kiszonych i
koziego sera lub labnehu) i macie gotową przekąskę do chrupania przy komputerze lub przed telewizorem.Po udanym teście patelni Positano firmy Ballarini (tutaj znajdziecie produkty z tej
serii) ze smażeniem w głębokim tłuszczu przyszedł czas na sprawdzenie tego modelu podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a nachos nadają się do tego idealnie.Składniki - proporcje dla 2-4 osób150 g
mąki kukurydzianej100 g
mąki pszennej120 - 140 ml gorącej
wody30 ml
oleju lub
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki
soliopcjonalnie ulubione
przyprawy:
chilli,
słodka papryka,
oreganoSprzętpatelnia o jak największej średnicy - korzystałam z 28 cm patelni Ballarini Positanostolnica silikonowanóż silikonowy lub radełko do ciastawałek do ciastaPrzygotowanieWszystkie sypkie składniki (w tym
przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać
wodę i
oliwę (lub
olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do
chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęłoCiasto rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy na placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o
boku długości 3,5 cmTak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę.Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarnikuPodawać z ulubionymi dipami.Uwaga - nachos można przygotować z gotowych tortilli. Wystarczy pociąć tortillę na trójkąty, a następnie przy pomocy pędzelka posmarować każdy z nich
oliwą wymieszaną z ulubionymi
przyprawami i upiec na suchej patelni.Wrażenia ze smażeniaNic nie przywarło, nic się nie przypaliło co doskonale widać na zdjęciu poniżej.Jednym słowem BallariniPositano zaskoczyło mnie pozytywnie