ßßß Cookit - przepis na Domowe nachos

Domowe nachos

nazwa

Wykonanie

Domowe nachos to chrupkie i pikantne przekąski, które równie dobrze pełnią rolę dodatku do przeróżnych dań. Nie są one ani trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku.
składniki:
100g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki kurkumy
pieprz
4 - 5 łyżek olieju
150 ml wody
Wykonanie:
Obie mąki wymieszać z wszystkimi przyprawami.
Wodę z olejem zagotować. Wrzący płyn wlać do mąki i od razu wszystko wymieszać za pomocą łyżki. odstawić do wystygnięcia.
Ciepłe ciasto wyrobić. Powinno być ono elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm (w razie potrzeby podsypać je mąką), wyciąć trójkąty lub inne kształty i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Piec w temperaturze 200 o C przez około 10 minut lub do momentu aż nachos się zarumienią.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/02/domowe-nachos.html