Wykonanie
Domowe nachos to chrupkie i pikantne przekąski, które równie dobrze pełnią rolę dodatku do przeróżnych dań. Nie są one ani trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku.składniki:100g
mąki kukurydzianej100g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka zmielonego kuminu (
kminu rzymskiego)1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki½ łyżeczki
kurkumypieprz4 - 5 łyżek
olieju150 ml
wodyWykonanie:Obie
mąki wymieszać z wszystkimi
przyprawami.
Wodę z
olejem zagotować. Wrzący płyn wlać do
mąki i od razu wszystko wymieszać za pomocą łyżki. odstawić do wystygnięcia.Ciepłe ciasto wyrobić. Powinno być ono elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm (w razie potrzeby podsypać je
mąką), wyciąć trójkąty lub inne kształty i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Piec w temperaturze 200 o C przez około 10 minut lub do momentu aż nachos się zarumienią.