Wykonanie
Dzisiejsza przekąska kojarzy mi się z pełnią lata i z powiewem ciepłego wiatru nad Morzem Śródziemnym. Jeśli nie macie możliwości spędzić tam urlopu, możecie sobie szybciutko takie listki usmażyć, idealne zamiast
chipsów albo jako dodatek do sałatki. Koniecznie spróbujcie.Zrobiłam dwie wersje, jedną bezglutenową, bardziej aromatyczną, a drugą z
mąką pszenną, bardzo chrupiącą. Wybór pozostawiam Wam.Smażone liście
szałwiiświeże liście
szałwiiśmietana ryżowa
oliwa z oliweksólchilimąka pszenna (w wersji bezglutenowej
mąka z
cieciorki i gryczana, po tyle samo)
Mąkę wymieszać ze
śmietaną i
przyprawami. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do głębokiej patelni wlać tyle
oliwy, aby listki mogły pływać rozgrzać ją. Umyte i osuszone liście zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoto. Można też użyć frytkownicę. Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.