ßßß Cookit - przepis na Pages

Pages

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza przekąska kojarzy mi się z pełnią lata i z powiewem ciepłego wiatru nad Morzem Śródziemnym. Jeśli nie macie możliwości spędzić tam urlopu, możecie sobie szybciutko takie listki usmażyć, idealne zamiast chipsów albo jako dodatek do sałatki. Koniecznie spróbujcie.
Zrobiłam dwie wersje, jedną bezglutenową, bardziej aromatyczną, a drugą z mąką pszenną, bardzo chrupiącą. Wybór pozostawiam Wam.
Smażone liście szałwii
świeże liście szałwii
śmietana ryżowa
oliwa z oliwek
sól
chili
mąka pszenna (w wersji bezglutenowej mąka z cieciorki i gryczana, po tyle samo)
Mąkę wymieszać ze śmietaną i przyprawami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do głębokiej patelni wlać tyle oliwy, aby listki mogły pływać rozgrzać ją. Umyte i osuszone liście zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoto. Można też użyć frytkownicę. Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/06/smazone-liscie-szawii.html