ßßß Cookit - przepis na Może być pomocna w leczeniu wielu schorzeń:

Może być pomocna w leczeniu wielu schorzeń:

nazwa

Wykonanie

Jeden z pierwszch przepisów z mojego bloga, całkiem zakurzony, rzadko czytany, a jest wart przypomnienia. Ciecierzyca to podstawowy składnik popularnego ostatnimi czasy hummusu. Ten azjatycki przysmak na stałe zagościł nie tylko w mojej kuchni. Wielu przygotowuje hummus z puszkowej ciecierzycy, jednak ta samodzielnie ugotowana w domu jest nieporównywalnie smaczniejsza i bez niechcianych dodatków. W tym poście chciałam się podzielić przepisem na ugotowanie najlepszej ciecierzycy na świecie, przepisem który podejrzałam u Nigelli.
CIECIORKA zwana grochem włoskim jest nie tylko przepysznym ziarnem, ale też niezwykle zdrowym.
CIECIERZYCA (cicer arietinum L.)
to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, pochodzi z zachodniej Azji. Niezaprzeczalnie jest bogatym źródłem białka. Badania potwierdziły, że skład aminokwasowy białka zawartego w tej roślinie przypomina swoim składem pełnowartościowe białko zwierzęce. Dlatego też jest istotnym składnikiem w diecie wegeteriańskiej.
DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ CIECIORKĘ ?
Ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy, takie jak: fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i witaminy: A, B9, B6, C, i K.
bóle głowy i gardła
niedobór witamin i minerałów (eliminuje niedobory)
wypadanie włosów i łamliwość paznokci (cynk i wiamina B6 )
obniżeniu poziomu cholesterolu
pomoc w leczeniu wrażliwości na insulinę i cukrzycę ( ze względu na dużą zawartość błonnika)
pomocna w utrzymaniu szczupłej sylwetki -100 g ciecierzycy to 160 kcal
ZASTOSOWANIE:
Ciecierzyca znakomicie pobudza wyobraźnię kulinarną, dlatego znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata. Można z niej przyrządzić:
puree, dodawać do zup, potrawek, sosów oraz sałatek. Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników.
Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw. hummusu - smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Powinniście wiedzieć o trzech rzeczach dotyczacych gotowania ciecierzycy:
Na pewno musimy moczyć ją dłużej niż podają przepisy, bo od 12 do około 24 godz.
Po drugie trzeba ją dłużej gotować - musicie być przygotowani na 1 , 5-2 godzin. Chyba, że użyjecie szybkowaru. Wtedy ewidentnie skróci się czas gotowania
Po trzecie sekret polega na dodaniu do moczenia specjalnie przygotowanej pasty. Otrzymamy wtedy ciecierzycę niewiarygodnie aksamitną i orzechową w smaku. Ta pasta to mieszanka mąki, sody oczyszczonej i soli
Przepis na pastę do namaczania:
2 łyżki mąki
2 łyżki soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
wymieszaj składniki na pastę, dodaj do tego odrobinę zimnej wody, wymieszaj z moczącą się ciecierzycą. Pozostaw na 24 godzin, najlepiej na całą noc
Po namoczeniu, następnego dnia dokładnie opłucz ziarna, przełóż do dużego garnka, zalej nową zimną wodą, tak aby przykryć wszystkie ziarna. Gotuj. Na tym etapie nie dodawaj soli, bo skórka ciecierzycy stwardnieje. Sól dodaj na końcu gotowania. Gdy ziarna są miękkie odcedź. Zużyj od razu, albo skrop oliwą, żeby nie wyschła i przechowuj w lodówce do następnych potraw.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/01/dzisiaj-inauguracja-mojego-bloga.html